Szukaj na tym blogu

sobota, 26 grudnia 2015

Ciasto Królewiec

"Znam to ciasto od wielu, wielu lat, ale dopiero niedawno odkryłam, że nazywa się Królewiec. U mnie funkcjonowało jako ciasto Celiny, bo to właśnie od niej przepis dostałam. Najlepiej je zrobić 2-3 dni przed konsumpcją. Ten czas jest niezbędny by piernikowe warstwy stały się mięciusieńkie. Nie przeczę, że roboty przy tym cieście trochę jest, ale warto. Uwielbiam jego smak, mimo, że jak na moje standardy jest nieco za słodkie. Posiadanie dwóch jednakowych blaszek ułatwia pracę:)"

Składniki na 2 piernikowe blaty (39 cm x 24 cm)):
  • 45 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie piernikowych blatów:
Składniki zagnieść (najłatwiej malakserem), podzielić na 2 części, rozwałkować prostokąty wg wymiarów blaszek. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i upiec 2 placki (w temperaturze ok. 190 stopni, 15-20 minut). Pozostawić do ostygnięcia (początkowo będą twarde jak kamień, ale z czasem cudownie zmiękną).

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru (w  oryginale 1 szklanka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Po chwili dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po chwili olej. Wymieszaną, jednolitą masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Składniki na budyniowy krem:
  • 1/2 litra mleka + odrobina do rozmieszania mąki
  • 1/2 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
Przygotowanie kremu budyniowego:
Mleko, masło i 2 rodzaje cukru zagotować. W odrobinie mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszaninę tę wlać do gotującego się mleka z masłem (mieszając). Chwilkę pogotować. 

Składniki polewy:
  • 16 dag margaryny
  • 9 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i stale mieszając gotować na malutkim ogniu przez 3-4 minuty (uważając by mieszanina nie wrzała). 

Składanie ciasta:
Połowę gorącego budyniu wylać na pierwszy blat piernikowy, przykryć biszkoptem, na który wylać pozostałą część budyniu. Na wierzch położyć drugi blat i polać go polewą czekoladową.
Postawić w chłodnym miejscu i poczekać cierpliwie, najlepiej 2 dni:)
Smacznego!
Świąteczne słodkości! 2015
Przepis dodaję do akcji:


Dobrze wypieczone święta







4 komentarze: