Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z dodatkiem tłuszczyku)
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- ew. odrobina wody do rozpulchnienia masy (do 1/2 szklanki)
- bułka tarta do panierowania (można pominąć)
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w paski, sparzyć gorąca wodą a po kilku minutach odcedzić na sicie.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Ostudzony ryż dodać do mięsa i wymieszać razem z jajkami, tartą bułką i kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze jest dodać nieco wody do masy, aby gołąbki były bardziej pulchne.
Wszystko dobrze wyrobić i z masy formować podłużne kotlety. Panierować (lub nie:) i smażyć z obu stron tak, aby w środku były usmażone.
Źródło inspiracji: TU |
Robię takie oszukane gołąbki ale ze zwykłą kapustą, następnym razem spróbuje z pekińską :-)
OdpowiedzUsuń