Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Fałszywe gołąbki z kapustą pekińską (bez zawijania)

"Różne przepisy na takie gołąbki już wypróbowałam, ale ten wariant zdecydowanie najbardziej przypadł rodzinie do gustu. Podałam tradycyjnie z sosem pomidorowym, ale można też zaserwować je z sosem grzybowym, śmietankowym a nawet solo,  jak kotlety."
Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z dodatkiem tłuszczyku)
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina wody do rozpulchnienia masy (do 1/2 szklanki)
  • bułka tarta do panierowania (można pominąć)
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w paski, sparzyć gorąca wodą a po kilku minutach odcedzić na sicie. 
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Ostudzony ryż dodać do mięsa i wymieszać razem z jajkami, tartą bułką i kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze jest dodać nieco wody do masy, aby gołąbki były bardziej pulchne.
Wszystko dobrze wyrobić i z masy formować podłużne kotlety. Panierować (lub nie:) i smażyć z obu stron tak, aby w środku były usmażone.
Źródło inspiracji: TU

1 komentarz:

  1. Robię takie oszukane gołąbki ale ze zwykłą kapustą, następnym razem spróbuje z pekińską :-)

    OdpowiedzUsuń