"Coś dla miłośników marcepana... Banalnie proste. Nie słodkie - kto lubi słodkości powinien dodać cukier puder. Ja zrobiłam z podwójnej ilości składników. Źródło przepisu: Domowe - Wypieki."
Składniki:
- 200g masy marcepanowej
- 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 50g migdałów
Dodatkowo:
- 1 żółtko do smarowania
Sposób przygotowania:
Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na parę minut, po czym obrać ze skórki.Obrane migdały dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i małym nożykiem podzielić na połówki.
Masę marcepanową zagnieść z mąką ziemniaczaną (ewentualnie dołożyć cukru pudru). Uformować wałek i podzielić go na 20- 24 części i uformować kulki.
W każdą kulkę wcisnąć po 3 połówki migdała, czubkiem do góry.
Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C stopni przez ok. 12- 15 min, do zarumienienia.
Ciasteczka można przechowywać W zamkniętej puszce można je przechowywać do 4 tygodni, ale któż by tyle wytrzymał?
Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C stopni przez ok. 12- 15 min, do zarumienienia.
Ciasteczka można przechowywać W zamkniętej puszce można je przechowywać do 4 tygodni, ale któż by tyle wytrzymał?
... właśnie! któż by wytrzymał? są obłędnie smaczne!!! schowałam "na Święta", ale nie wiem czy dam radę ;-) Dziękuję
OdpowiedzUsuń