"Mmmmm...., mmmmmm..... . To nie mruczenie kota, lecz pomruki zachwytu domowników, w ustach których wprost rozpływały się te ciasteczka - usteczka. Źródło przepisu TU."
Składniki (na ok. 18 szt.):
- 1 szklanka mąki pszennej ( i odrobina do podsypania)
- 1 żółtko
- 125 g serka kremowego
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- jabłka
- sok z ½ małej cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do przesiej mąki dodać serek, pokrojone zimne masło, żółtko, serek oraz cukier i sól. Wszystkie składniki szybko zagnieć lub pulsacyjnie wymieszać w malakserze.
Ciasto rozwałkowywać na grubość 3-4 cm i szklanką wycinać kółka. Kółka te delikatnie składać na pół i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na ok. 20 minut do lodówki.
W tym czasie jabłka obrać, pokroić i skropić cytryną.
Po 20 minutach jabłka powtykać między połówki ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 15 minut.
Jakiego serka Pani użyła?
OdpowiedzUsuńKremowy Turek
Usuń