Szukaj na tym blogu

wtorek, 15 grudnia 2015

Pierniczki

"Pierniczki z tego przepisu robię od lat. Robi się je szybko i zawsze się udają. Przepis zamieszczam na prośbę koleżanek z pracy, mimo, że pierniczki jeszcze nie są polukrowane:)*"

Składniki (na 3 duże blachy):
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 12 dag masła/margaryny
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Miód zagotować z cukrem. 
Gdy mieszanka się schłodzi (może być lekko ciepła) dodać przesianą mąkę, wymieszaną z przyprawą, sodą, solą, roztrzepane jajko i pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ręką do uzyskania ciasta gładkiego i lśniącego. Gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie, to można je przez pół godziny schłodzić w lodówce. 
Ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość 3-4 mm (jeśli robimy to na silikonowej podkładce, to nie ma potrzeby podsypywania mąką). 
Foremkami wycinać pierniczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy tak, by podczas pieczenia rosnące pierniczki nie złączyły się.
Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli z termoobiegiem to 160 stopni) na złoto-brązowo, pilnując by się zanadto nie spiekły.
Studzić na kratce a następnie lukrować (np. lukrem królewskim).

* Już polukrowane:)


 
Przepis dodaję do akcji:
Świąteczne słodkości! 2015

1 komentarz:

  1. Piękne, trzeba sprawdzić czy dobre... Święta bez pierników? Nie może być! Dziekuję ;-)

    OdpowiedzUsuń