"Bardzo orzeźwiający serniczek. Niezbyt słodki, lekko kwaskowaty - taki, jak lubię. Miałam mało truskawek, więc na górę do galaretki dodałam też wiśnie. Robiąc go następnym razem (a na pewno taki będzie) zrobię trochę inaczej, a mianowicie całą masę serową dam na dół a na górę warstwę musu i truskawki - bez galaretki*."
Składniki na spód (wg pomysłu Dorotus):
- 150 g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive
- 2 łyżki nutelli
Ciasteczka zmiksować na "piasek" i wymieszać z nutellą. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania mas.
Składniki na masę serową:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego (Danio)
- 250 ml śmietanki 30%
- sok i skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki żelatyny + ok. 1/4 szklanki zimnej wody
Żelatynę wymieszać z wodą i na chwilę odstawić. Gdy spęcznieje dobrze wstawić jest na 40 sekund do mikrofalówki (nie nastawiam na najwyższą moc) - pięknie się rozpuści. śmietanę ubić. Serek wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i ciepłą żelatyną. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Składniki na mus:
- 1 szklanka truskawek zmiksowanych z odrobiną cukru (do smaku)
- 2 białka (jajka uprzednio sparzyć)
- 1 łyżka żelatyny (a może nawet 1 i 1/2) + zimna woda
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać zmiksowane z cukrem truskawki i rozpuszczoną żelatynę (sposobem, jak przy masie serowym).
Dodatkowo:
- kilka truskawek
- galaretka owocowa przygotowana z 1 i 1/4 szklanki wody
Wykończenie:
Na schłodzony spód wylać połowę masy serowej a na to mus truskawkowy. Wstawić na kilka minut do lodówki aby mus stężał (niestety reszta masy serowej też zaczyna tężeć, więc trzeba ją mieszać), a po tym czasie wyłożyć resztę masy serowej*. Na wierzchu ułożyć, pokrojone w plasterki, truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przepis dodaję do akcji:
Piękny serniczek, u mnie też na zimno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki!!!! Przepiękny!
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobnie, niebo w gębie!:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie