Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 lutego 2015

Tarta na migdałowym spodzie z pianką serową i galaretką malinową

 "Leciutka, smaczniutka i bardzo orzeźwiająca. Kruchy, migdałowy spód, delikatna serowa pianka i galaretka malinowa. Poezja! Przepis na spód znalazłam na małżeńskim blogu Magdy i Adama. Moją modyfikacją była zamiany połowy mąki na pszenną pełnoziarnistą."

Składniki na spód:
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki lodowatej wody
Przygotowanie kruchego spodu:
Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Wsypać do malaksera, dodać posiekane zimne masło i miksować krótko, do powstania grudkowatej masy. Dodać wodę i chwilę jeszcze miksować.a składników. Z ciasta można uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Ja jednak zrobiłam nieco inaczej: wciąż jeszcze nieco sypkie ciasto wysypałam na wysmarowaną masłem formę do pieczenia tart (taką z wyjmowanym dnem) i palcami wykleiłam jej dno i boki. Ciasto ponakłuwałam widelcem i tak przygotowaną blaszkę z ciastem wstawiłam do lodówki na pół godziny. Jest to szybszy sposób, no i odpada wałkowanie:) 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez 15-20 minut (do zezłocenia). 
Wyjąć i wystudzić. 


Składniki pianki serowej: 
  • 350 g sera twarogowego (np. President)
  • 1 galaretka (o ulubionym przez nas smaku)
  • 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie pianki:
Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu zmniejszając jednak ilość wody do 1 szklanki. Wystudzić całkowicie. 
W misce zmiksować serek z galaretką, odstawić na moment do lodówki, a gdy zacznie tężeć, wylać na przygotowany wcześniej spód. wstawić do lodówki.
Przygotować galaretkę malinową.
 Składniki galaretki malinowej:
  • 400 g mrożonych malin
  • pół opakowania żelatyny-fix (30 g) - zdrowiej jednak wykorzystać zwykłą żelatynę (wg wskazać producenta), bo ten fix ma zbyt dużo "sfiksowanych" dodatków
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
W rondelku zagotować maliny z cukrem. Wyłączyć gaz i stale mieszając wsypać żelatynowy fix. Pozostawić do wystygnięcia. Zupełnie wystudzoną, ale jeszcze nie skrzepłą, nałożyć na piankę. Ponownie wstawić do lodówki, a gdy galaretka malinowa stężeje - wcinać!

3 komentarze:

  1. prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz niespożyte pokłady energii. Biorę tartę serową w ciemno, w zamian pomyśle o teleportacji sajgonek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, ale oceniam ciasto na minus, spód bardzoooo twardy! Nikt z gości nie skonczył spodu, dodam, że trzymałam się proporcji. Jedyne co mi smakowało to środkowa część tarty, wierzchnia... z tą ilością żelatyny zdecydowanie za twarda.

    OdpowiedzUsuń