"Mmmmmm, kocham risotto! Dziś dodałam garść bardzo zdrowego jarmużu (zawiera przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne, bogate źródło witamin: K, C oraz żelaza i wapnia) i smażonego pstrąga łososiowego. Poezja smaku i nic więcej już dodawać nie trzeba!"
Składniki dla 3 osób:
- 25 dkg ryżu arborio
- 1 i 1/3 litra bulionu warzywnego
- garść jarmużu
- 2 filety z pstrąga łososiowego (ze skórą)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła (można pominąć)
- pieprz i ew. sól (o ile bulion był niesolony)
- ćwiartka cytryny
- odrobina mąki do panierowania pstrąga
- olej (u mnie ostatnio na topie kokosowy:)
Przygotowanie:
Filety z pstrąga posolić, popieprzyć, panierować w mące, strzepnąć jej nadmiar i smażyć krótko z obu stron na oleju, poczynając od strony skóry.
Odłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gdy lekko przestygnie, oddzielić od skóry.
Cebulę posiekać i przesmażyć, nie rumieniąc, na tłuszczu. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku a po chwili pokrojony w paseczki jarmuż. Smażyć jeszcze chwilę, po czym rozpocząć cierpliwy proces podlewania gorącym (!) bulionem i mieszania. Po ok. 20 minutach, gdy ryż jest prawie miękki i wchłonął niemal cały bulion, dodać kawałki pstrąga i łyżkę świeżego, zimnego masła. Wyłączyć gaz, wymieszać i zaraz serwować. Koniecznie z kieliszkiem białego, schłodzonego wina!
Przepis dodaję do akcji:
pysznie:)
OdpowiedzUsuń