Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 lutego 2015

Naleśniki owsiane

"Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąki. I co jeden eksperyment, to lepszy. Po naleśnikach orkiszowych przyszła pora na owsiane. Pyyyyyszne! Podałam z domowym dżemem śliwkowym. Źródło przepisu: Aleksandra."

Składniki na ok. 10 naleśników:
  • 1,5 szklanki mąki owsianej *
  • 150 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, jajka oraz 1/3 ilości mleka zmiksować mikserem (lub wymieszać rózgą). Stopniowo dodawać resztę mleka, nie przerywając miksowania/mieszania. 
Na koniec dodać olej, wodę gazowaną i raz jeszcze zmiksować/zamieszać. 
Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Smażyć cieniutkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, małej patelni (moja ma 21 cm średnicy) do leciutkiego zrumienienia, po obu stronach (na drugiej stronie bardzo krótko). Smażyć bez tłuszczu lub smarując patelnię bardzo delikatnie olejem za pomocą pędzelka.

* Można, o ile dysponuje się porządnym sprzętem, zmiksować płatki owsiane (2 szklanki).

1 komentarz:

  1. pycha- leciutkie i delikatne......baza pod wszystko :)

    OdpowiedzUsuń