"Jak podaje Wikipedia: tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku; zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka; jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku; nie zawiera glutenu i cholesterolu. Wielokrotnie widziałam na różnych blogach desery z wykorzystaniem tapioki w kulkach. Nigdzie jednak takiej nie mogłam dostać. Zamówiłam więc w sieci i oto jest: pudding kokosowy, którego dosyć mdły smak przełamałam warstwą cudownie kwaśnego kremu cytrynowego lemon curd (przepis bez masła!) i sosem z zagotowanych i przetartych przez sito czarnych porzeczek (wiwat mrożonki!). Przepis zarówno na pudding, jaki i na lemon curd od Dorotus."
Składniki na pudding (5 porcji):
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 400 ml mleka
- 1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii (pomięłam)
- 2 łyżki cukru, lub więcej do smaku
- konfitura malinowa lub sos malinowy do podania
Przygotowanie puddingu:
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie dodać cukier, wanilię i zagotować. Gotować (od czasu do czasu mieszając) do czasu, aż
kuleczki zmiękną i staną się przezroczyste. Trwa to około 5 do 10 minut.
Przelać do pucharków/szklaneczek i odstawić do stężenia.
Można przełożyć lemon curdem, a na wierzchu polać sosem z czarnej porzeczki lub np. malin.
Można przełożyć lemon curdem, a na wierzchu polać sosem z czarnej porzeczki lub np. malin.
Składniki kremu cytrynowego (lemon curd):
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie lemon curdu:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wymieszać rózgą i zagotować mieszając.
Po 2 minutach gotowania dodać oliwę i znów gotować przez 2 minuty. Gdyby wyszły grudki - zmiksować.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wymieszać rózgą i zagotować mieszając.
Po 2 minutach gotowania dodać oliwę i znów gotować przez 2 minuty. Gdyby wyszły grudki - zmiksować.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Przygotowanie sosu porzeczkowego:
tapioka w mleczu kokosowym ma wyjątkowy smak, świetny deser!
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych deserów! :)
OdpowiedzUsuńFajny deser, oryginalny składniki! Ciekawa jestem smaku! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tapiokę w mleku kokosowym!
OdpowiedzUsuń