Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 lutego 2015

Pudding kokosowy z tapioki z lemon curdem i sosem porzeczkowym

"Jak podaje Wikipedia: tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku; zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka; jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku; nie zawiera glutenu i cholesterolu. Wielokrotnie widziałam na różnych blogach desery z wykorzystaniem tapioki w kulkach. Nigdzie jednak takiej nie mogłam dostać. Zamówiłam więc w sieci i oto jest: pudding kokosowy, którego dosyć mdły smak przełamałam warstwą cudownie kwaśnego kremu cytrynowego  lemon curd (przepis bez masła!) i sosem z zagotowanych i przetartych przez sito czarnych porzeczek (wiwat mrożonki!). Przepis zarówno na pudding, jaki i na lemon curd od Dorotus."

Składniki na pudding (5 porcji):
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii (pomięłam)
  • 2 łyżki cukru, lub więcej do smaku
  • konfitura malinowa lub sos malinowy do podania
Przygotowanie puddingu:
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie dodać cukier, wanilię i zagotować. Gotować (od czasu do czasu mieszając) do czasu, aż kuleczki zmiękną i staną się przezroczyste. Trwa to około 5 do 10 minut. 
Przelać do pucharków/szklaneczek i odstawić do stężenia.
Można przełożyć lemon curdem, a na wierzchu polać sosem z czarnej porzeczki lub np. malin.

Składniki kremu cytrynowego (lemon curd):
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy 
Przygotowanie lemon curdu:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, wymieszać rózgą i zagotować mieszając. 
Po 2 minutach gotowania dodać oliwę i znów gotować przez 2 minuty. Gdyby wyszły grudki - zmiksować.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.


Przygotowanie sosu porzeczkowego:
Czarne porzeczki lub maliny (mogą być mrożone) gotować kilka minut, po czym przetrzeć przez sito a do tak powstałego przecieru dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, aby sos odparował i nieco zgęstniał.
Przepis dodaję do akcji:
Karnawałowe Słodkości! 

4 komentarze: