Szukaj na tym blogu

środa, 4 lutego 2015

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną, serem i orzechami

"Niedawno odkryłam fantastyczny przepis na kaszę gryczaną z mascarpone i orzechami. Gotowałam ją już kilka razy, ostatnio nawet w nadmiarze i właśnie ten nadmiar postanowiłam wykorzystać do zrobienia pierogów. Tym razem jednak zrobiłam ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej. Najlepiej robić te pierogi dzień po przygotowaniu kaszy, a więc jeśli ją gotować, to najlepiej w nadmiarze!  Smacznie i zdrowo."

Składniki farszu:
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 serka mascarpone (nie zastępować innym, chudszym serem- smak już nie będzie tak dobry - tak radzi autorka przepisu, Pani Agata Wojda)
  • sól i pieprz
  • 150 g twarogu
Przygotowanie:
Dzień wcześniej:
Kaszę ugotować na sypko.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju na złoty kolor (nie przypalić). 
Wyłowić z tłuszczu i przełożyć do uprażonej kaszy.
Dodać orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber, miód oraz mascarpone. 
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja piekłam w kilku mniejszych) i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
Następnego dnia:
Do kaszy dodać twaróg i ewentualnie jeszcze jedną cebulkę usmażoną na oleju, sól i pieprz. 

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg  maki pszennej z pełnego przemiału
  • ok. 1 i 1 /3 szklanki mocno ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść - ma być sprężyste (wodę dodawać stopniowo). Wałkować na grubość 1,5mm na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, napełniać je farszem i zlepiać porządnie brzegi, pilnując by nie dostał się między nie farsz. 
Wrzucać na gotujący, osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty, po czym odcedzać. Można podawać z okrasą lub, po ostygnięciu, podsmażone. 
Przepis dodaję do akcji:
Zimowy Obiad 

1 komentarz: