"Niedawno odkryłam fantastyczny przepis na kaszę gryczaną z mascarpone i orzechami. Gotowałam ją już kilka razy, ostatnio nawet w nadmiarze i właśnie ten nadmiar postanowiłam wykorzystać do zrobienia pierogów. Tym razem jednak zrobiłam ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej. Najlepiej robić te pierogi dzień po przygotowaniu kaszy, a więc jeśli ją gotować, to najlepiej w nadmiarze! Smacznie i zdrowo."
Składniki farszu:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
- 3 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 1 duża garść orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżka miodu
- 100 serka mascarpone (nie zastępować innym, chudszym serem- smak już nie będzie tak dobry - tak radzi autorka przepisu, Pani Agata Wojda)
- sól i pieprz
- 150 g twarogu
Przygotowanie:
Dzień wcześniej:
Dzień wcześniej:
Kaszę ugotować na sypko.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju na złoty kolor (nie przypalić).
Wyłowić z
tłuszczu i przełożyć do uprażonej kaszy.
Dodać orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber,
miód oraz mascarpone.
Wymieszać i doprawić do
smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja piekłam w kilku mniejszych) i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
Następnego dnia:
Do kaszy dodać twaróg i ewentualnie jeszcze jedną cebulkę usmażoną na oleju, sól i pieprz.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 150 g mocno ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mniam, wyglądają bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuń