"Nigdy nie przepadałam za kaszą gryczaną. Zdecydowanie wolałam jęczmienną a ostatnio, ulegając nieco modzie, zasmakowałam w kaszy jaglanej. Jednak ten przepis sprawił, że kasza gryczana to teraz mój faworyt! I chociaż w składzie jest mascarpone, miód i orzechy to nie jest to deser:) Ta kasza jest doskonałym dodatkiem obiadowym, ale my jedliśmy ją jako główne danie, w towarzystwie sałatki colesław. Wiedziałam, że ta kasza będzie hitem (od razu piekłam podwójną porcję) - w końcu wypatrzyłam ją na fantastycznym blogu Ani - "Lepszy Smak" (autorką przepisu jest P. Agata Wojda). A przy okazji jest to potrawa zdrowa, bo o niskim IG*. Polecam!"
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
- 3 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 1 duża garść orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżka miodu
- 100-125 g serka mascarpone (nie zastępować innym, chudszym serem- smak już nie będzie tak dobry - tak radzi autorka przepisu, Pani Agata Wojda)
- sól i pieprz
Kaszę ugotować na sypko.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju na złoty kolor (nie przypalić).
Wyłowić z tłuszczu i przełożyć do uprażonej kaszy.
Dodać orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber, miód oraz mascarpone.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja piekłam w kilku mniejszych) i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
*IG - indeks glikemiczny
Przepis dodaję do akcji:
Ciekawy pomysł na kaszę :)
OdpowiedzUsuńI bardzo, bardzo smaczny:)
UsuńRobiłam kiedyś pierogi z kaszą gryczaną i serem. Zaskoczył mnie dodatek miodu.
OdpowiedzUsuńMimo, że jest ledwie wyczuwalny, to bardzo dobrze się komponuje z resztą składników, zwłaszcza z cząbrem. Gorąco polecam!!!
Usuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńKipi kasza kipi groch lepsza kasza niźli groch. A z tymi dodatkami rewelacja :)
OdpowiedzUsuńOj, rewelacja, żebyś wiedziała:)
Usuń