Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Lekki sernik na zimno z pistacjami

"Prościej już się nie da: ser zmiksowany z rozpuszczonymi galaretkami. Nie chciałam już nic więcej dodawać, bo zależało mi na czymś lekkim i orzeźwiającym. Chciałam tylko jeszcze dodać sok z cytryny, aby smak był bardziej wyrazisty, ale spodziewam się gości, którzy nie lubią kwaśnych  smaków, więc tym razem zrezygnowałam. Spód ciasteczkowy, wierzch z chrupiących pistacji, w środku delikatna, lekko zielonkawa masa serowa.  Pycha! Źródło: JA:)"

Składniki na spód (duża tortownica o średnicy 28 cm):
  • 200 g ciasteczek (u mnie kakaowe herbatniki i  ciasteczka maślane)
  • 70 g masła
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozkruszyć na "piasek" (np. blenderem), masło roztopić i dodać do ciastek i wymieszać. Tak otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki.

Składniki masy serowej: 
  • 0,75 - 1 kg twarogu wiaderkowego
  •  250 g serka mascarpone
  • 3 galaretki agrestowe + 3 szklanki wody
Dodatkowo:
ok. pół szklanki obłuskanych pistacji

Przygotowanie masy serowej:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić.
Twaróg i serek zmiksować. Nie przerywając miksowania dolewać ostudzoną galaretkę. Wstawić na moment do lodówki. Gdy zacznie tężeć raz jeszcze krótko zmiksować i masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki. Po ok. kwadransie posypać po wierzchu posiekanymi pistacjami, lekko dociskając. Odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

5 komentarzy:

  1. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie, że na pewno także spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda, chętnie bym spróbowała.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń