"Zaintrygowana przepisem Dorotus postanowiłam czym prędzej upiec to ciasto. Co w nim szczególnego? Nadaje się dla alergików, przynajmniej niektórych, bo jest bez jajek, masła i mleka. Mimo, że tylu składników w nim brak, to nic nie traci ono na smaku. Jest mokre, ale nie ciężkie. Mocny smak czekoladowy przełamałam serwując ciasto z kremowym jogurtem typu greckiego i szybkim sosem wiśniowym. To ciasto ma dwie wady: jest go zbyt mało i ciężko wytrzymać czekając, aż wystygnie:)
Składniki ciasta(na małą tortownicę o średnicy 18-20 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać mniej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu (pomaga sodzie "podnieść" ciasto)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
- 5 łyżek oleju o neutralnym smaku
- 1 szklanka (250 ml) wody (gdyby jednak ktoś chciał, to można wodę zamienić na mleko)
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, cukier i sól przesiać do miski.
Wlać ocet, olej i wodę lub mleko, ew. ekstrakt waniliowy.
Wymieszać łopatką, do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze ok. 160ºC przez około 35 45 minut lub do
tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Ma być sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z formy i wystudzić.
Po ostudzeniu polać z polewą czekoladową.
Składniki polewy:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kokosowej (u mnie z braku kokosowej - śmietanka kremówka)
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć ze śmietanką w naczyniu
umieszczonym nad garnuszkiem z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać gotującej się wody). Mieszać do czasu połączenia się składników i powstania
gładkiej polewy.
Polać wystudzone ciasto.
Składniki na sos wiśniowy:
- 2-3 garści:) mrożonych wiśni (lub świeżych, ale nie o tej porze roku)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek wody
Przygotowanie sosu wiśniowego:
Wiśnie wrzucić do rondelka, dodać cukier i kilka łyżek wody. Gdy cukier się rozpuści a wiśnie zagrzeją, wlać rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną.
to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBoskie! Jogurt i sos wiśniowy - to było mistrzowskie posunięcie:)
UsuńNo żeby taki mały skrzat (z ostatniego zdjęcia) wrąbał taką porcję boskiego ciasta.
OdpowiedzUsuń