Szukaj na tym blogu

sobota, 24 stycznia 2015

Ciasto czekoladowe bez jaj, mleka i masła - pyszne!

"Zaintrygowana przepisem Dorotus postanowiłam czym prędzej upiec to ciasto. Co w nim szczególnego? Nadaje się dla alergików, przynajmniej niektórych, bo jest bez jajek, masła i mleka. Mimo, że tylu składników w nim brak, to nic nie traci ono na smaku. Jest mokre, ale nie ciężkie. Mocny smak czekoladowy przełamałam serwując ciasto z kremowym jogurtem typu greckiego i szybkim sosem wiśniowym. To ciasto ma dwie wady: jest go zbyt mało i ciężko wytrzymać czekając, aż wystygnie:)

Składniki  ciasta(na małą tortownicę o średnicy 18-20 cm):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać mniej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu (pomaga sodzie "podnieść" ciasto)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • 5 łyżek oleju o neutralnym smaku
  • 1 szklanka (250 ml) wody (gdyby jednak ktoś chciał, to można wodę zamienić na mleko)
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały  temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, cukier i sól przesiać do miski.
Wlać ocet, olej i wodę lub mleko, ew. ekstrakt waniliowy. Wymieszać łopatką, do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze ok. 160ºC przez około 35 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Ma być sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z formy i wystudzić.
Po ostudzeniu polać z polewą czekoladową.

Składniki polewy:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kokosowej (u mnie z braku kokosowej - śmietanka kremówka)
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć ze śmietanką w naczyniu umieszczonym nad garnuszkiem z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać gotującej się wody). Mieszać do czasu połączenia się składników i powstania gładkiej polewy.
Polać wystudzone ciasto.
 Składniki na sos wiśniowy:
  • 2-3 garści:) mrożonych wiśni (lub świeżych, ale nie o tej porze roku)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie sosu wiśniowego:
Wiśnie wrzucić do rondelka, dodać cukier i kilka łyżek wody. Gdy cukier się rozpuści a wiśnie zagrzeją, wlać rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną.
Ciasto serwować z kremowym jogurtem greckim i sosem wiśniowym.
Przepis dodaję do akcji:
Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Boskie! Jogurt i sos wiśniowy - to było mistrzowskie posunięcie:)

      Usuń
  2. No żeby taki mały skrzat (z ostatniego zdjęcia) wrąbał taką porcję boskiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń