"Zdrowsza wersja placuszków, które już są na blogu TU. Zdrowsza, bo połowę zwykłej mąki pszennej zamieniłam na pszenną z pełnego przemiału (typ 1850). Szybkie do wykonania. Można do nich użyć serka homogenizowanego (ja dałam Danio) lub innego, np. "wiaderkowego". Dziś na śniadanie podałam z jogurtem greckim i owocami. Polecam!"
Składniki na ok. 10 placuszków:
- 1 opakowanie (150g) waniliowego serka homogenizowanego (np. Danio) lub 150 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru (pominęłam - serek Danio jest już słodzony)
- 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 1850)
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypty soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
- ew. 1-2 łyżki mleka, maślanki lub jogurtu greckiego/bałkańskiego (nie za dużo - ciasto musi być gęste)
- dodatkowo do serwowania np.: jogurt bałkański/grecki, ulubiona konfitura, owoce, syrop klonowy, cukier puder, czy co tam sobie jeszcze wymyślicie:)
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z cukrem w misce (rózgą), dodać ser, ew. pastę
waniliową i szczyptę soli - wymieszać. Stopniowo dodawać dodawać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto
wydaje się zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki mleka/maślanki/jogurtu.
Smażyć na małym (!) ogniu, kładąc po łyżce ciasta (racuszki mocno
wyrastają). Zalecam smażenie pod pokrywką, aby
mieć pewność, że w środku ciasto nie będzie surowe.
Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznki.
Serwować z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńpycha, bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko to mi się śni od dawna. Och żeby tak ktoś mi je zrobił :)
OdpowiedzUsuńRacuszki są błyskawiczne, więc do roboty! Ja Ci ich nie zrobię - za daleko, gdyby nie to, to z pewnością bym spełniła Twój sen:)
UsuńCałkiem fajny i zdrowy pomysł na śniadanie. Zamiast serka można w sumie też jogurt grecki :)
OdpowiedzUsuń