Szukaj na tym blogu

sobota, 4 stycznia 2014

Talary łososiowo-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

"Jakiś czas temu kupiłam na wyprzedaży, za ułamek wyjściowej ceny, książkę "Przepyszne ziemniaki". Książka zawiera naprawdę świetne przepisy. Ja w pierwszej kolejności wybrałam kotleciki ziemniaczano-łososiowe. Pycha!"

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków (mączystych)
  • 1/2 kg filetu z łososia
  • 350 ml wywaru rybnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko + bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku 2 cm x 2 cm i ugotować do miękkości. Wodę odlać, ziemniaki odparować i rozgnieść widelcem. 
Umytą rybę ułożyć na patelni i zalać 150 ml bulionu - gotować 8-10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjąć i rozdrobnić widelcem, a wywar, w którym się gotowała - zachować do sosu.
Ziemniaki, rybę, żółtka i koper oraz sól i pieprz zagnieść. Z powstałego ciasta uformować 8 talarów o grubości ok. 2 cm i odłożyć do lodówki na 15-20 minut (po schłodzeniu lepiej się smażą i nie rozpadają).
Jajko rozbełtać. Talary obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po ok. 5 minut, na złotobrązowo. Osączać na papierowym ręczniku. 
Podawać z sosem pietruszkowym.

Składniki na sos pietruszkowy:
  • 1 szalotka (u mnie cebulka)
  • 1 łyżka masła
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie sosu:
Szalotkę (cebulkę) drobno posiekać. Masło rozgrzać w rondelku i udusić szalotkę (ok. 3 minuty). Wlać pozostały wywar rybny (również ten zachowany z gotowania ryby) i zagotować chwilę. Dodać śmietankę, sól, pieprz oraz pietruszkę - krótko zagotować na małym ogniu.

1 komentarz:

  1. Już sobie wyobrażam ten ich smak... mniam, mniam.
    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń