Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 maja 2012

Gołąbki nietradycyjne, ale bardzo atrakcyjne

"Świetne gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej. Znalazłam na nie przepis na . Widziałam  też kiedyś podobne gdzieś w necie pod nazwą gołąbki ukraińskie. Są przepyszne, wcale nietrudne do wykonania. Wymagają jedynie by wstrzymać się z ich konsumpcją do następnego dnia. Muszą bowiem ostygnąć, po czym są krojone na grube plastry i podsmażane. Niebo w gębie! Mój brat, którego niedawno gościłam, nie mógł się ich nachwalić. Szybkowar znacząco przyspiesza cały proces."

Składniki:
  • 1 główka białej kapusty średniej wielkości  
  • 3 litry startych ziemniaków (z około 3 kilogramów ziemniaków)
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 grube plastry boczku
  • sól, pieprz (ja dodałam jeszcze odrobinę majeranku)
Przygotowanie:
Przygotować kapustę, jak na tradycyjne gołąbki - obgotować główkę kapusty, zdejmując po kolei liście, z których następnie pościnać grube "nerwy".
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (ja użyłam malaksera :-).  Boczek, pokrojony w kostkę, podsmażyć na patelni.
Starte ziemniaki wymieszać z surową kaszą i skwarkami z boczku.  Posolić i pieprzyć do smaku - dość zdecydowanie, nie żałować. Chociaż, gdyby okazało się na końcu, że są zbyt mdłe, można je "dosmaczyć" już podczas końcowego podsmażania. 
Na liście kapusty nakładać farsz i zawijać (może trochę wyciekać woda z ziemniaków, ale nie należy się tym przejmować). Zawiniątka układać, zawinięciem do dołu, na dnie garnka (o grubym dnie), wyłożonego liśćmi kapusty lub można zrobić tak jak ja, czyli użyć szybkowara, na dnie którego można ułożyć wkładkę do gotowania na parze.
Gołąbki zalać lekko posolonym wrzątkiem, do wysokości ok. 3/4. Na wierzch ułożyć liście kapusty i przykryć. Wstawić do piekarnika na co najmniej 3 godziny - to wersja z użyciem garnka, lub jak ja - nastawić w szybkowarze na pierwszy stopień, na 20 minut - licząc od czasu osiągnięcia przez "szybki gar" właściwego ciśnienia. 
Po upieczeniu gołąbki odkryć i pozostawić aby odparowały i ostygły. Po ostygnięciu kroić na plastry i podsmażać na oleju, w razie konieczności doprawiając jeszcze solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. To jeden z lepszych przepisów na gołąbki, rewelacyjny pomysł. Przepis zabieram do mojej kuchni:))

    OdpowiedzUsuń