"Niedawno byłam z córką w Teatrze Muzycznym w Gdyni na "Shreku". I będąc pod wrażeniem tego przedstawienia upiekłam ciasto o tej samej nazwie. Polecam - zarówno ciasto, jak i musical!"
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dowolny sok do nasączenia biszkoptu (ja użyłam gotowego soku pomarańczowego bez cukru)
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i odrobiną soli. Wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, lecz dokładnie, za pomocą łopatki lub rózgi. Wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 36 x 26 cm (raczej nie mniejszą). Piec około 30 minut w 170oC. Po ostudzeniu, biszkopt nasączyć sokiem.
Biszkopt upiekłam wg własnego przepisu a przepis na pozostałe warstwy ciasta znalazłam TU.
Składniki na pierwszą warstwę:
- 1 l zielonego Pysia
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 paczki Delicji (użyłam pomarańczowych, ale następnym razem pominę ten składnik - jak dla mnie zbyt słodko)
Wykonanie pierwszej warstwy:
Z litra Ptysia odlać szklankę soku. Resztę zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie.
Wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę
pogotować. Gorący wylać na biszkopt. Ostudzić i ułożyć na wierzchu, jedne obok drugich, Delicje (czekoladą do góry).
Składniki na drugą warstwę:
- 400ml śmietanki 30% lub 36%
- zielona galaretka (u mnie agrestowa, ale może być kiwi)
Przygotowanie drugiej warstwy:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, na koniec wlać rozpuszczoną galaretkę,
zmiksować. Masę wylać na poprzednią warstwę.
Składniki na warstwę trzecią:
- 2 zielone galaretki
Wykonanie trzeciej warstwy:
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Lekko stężałą (koniecznie) galaretkę wylać na ciasto.Schłodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto najlepsze na drugi dzień.
Ten tekst w bajce o ograch co maja warstwy jest dobry :D, ciacho warte uwagi pysznie :)
OdpowiedzUsuńOŻ KURCZE!ALE CIACHO!!!
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam! Wyszło ogrowo-wiosenne i smakowało wiosennie. Polecam na majówkę.
OdpowiedzUsuń