"Pyszne połączenie. Idealne dla wielbicieli sernika i jabłecznika. Warstwa sernikowa puszysta, kremowa. Niezbyt słodkie - dla mnie to kolejna jego zaleta. Przepis od Dorotus."
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (mój dodatek)
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do
posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o
wymiarach 28 x 35 cm.
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 190ºC i piec przez ok.15minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, zmielonego 3-krotnie (ja używam "wiaderkowego")
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 120 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (zredukowałam tę ilość do szklanki z niewielkim czubkiem)
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - (pominęłam)
Dodatkowo:
- 800 g jabłek (dałam 1 kilogram)
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Dodawać pojedynczo żółtka i ucierać. Wlać kwaśną śmietanę i
ucierać dalej. Następnie dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i
ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na
jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.
Sernik opadnie po ostudzeniu tylko nieznacznie i równiutko na całej powierzchni. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale ja te dodatki pomijam. I bez tego jest pysznie!
Fajne połącznie, tak jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmusi być cudowne ! pysznie wygląda ;) sernik kocham!
OdpowiedzUsuńDwa najlepsze ciasta w jednym. Wspaniały przepis :-)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję skosztować u autorki. Mmmm... pycha.
OdpowiedzUsuńJest obłędny
OdpowiedzUsuń