Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Sernik i jabłecznik - dwa w jednym

"Pyszne połączenie. Idealne dla wielbicieli sernika i jabłecznika. Warstwa sernikowa puszysta, kremowa. Niezbyt słodkie - dla mnie to kolejna jego zaleta. Przepis od Dorotus."

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (mój dodatek)
Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera i krótko miksuję, po czym równie krótko zagniatam  i wkładam do lodówki na 1 - 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. 
Piekarnik rozgrzać do  temperatury 190ºC i piec przez  ok.15minut.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, zmielonego 3-krotnie (ja używam "wiaderkowego")
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (zredukowałam tę ilość do szklanki z niewielkim czubkiem)
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego - (pominęłam)
Dodatkowo:
  • 800 g jabłek (dałam 1 kilogram)
Przygotowanie:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo żółtka i ucierać. Wlać kwaśną śmietanę i ucierać dalej. Następnie dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut. 
Sernik opadnie po ostudzeniu tylko nieznacznie i równiutko na całej powierzchni. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale ja te dodatki pomijam. I bez tego jest pysznie!

4 komentarze:

  1. Fajne połącznie, tak jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być cudowne ! pysznie wygląda ;) sernik kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa najlepsze ciasta w jednym. Wspaniały przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję skosztować u autorki. Mmmm... pycha.

    OdpowiedzUsuń