"Wszystkiego co najlepsze, pogody ducha i krzepkiego zdrowia życzę Wszystkim, którzy do mnie zaglądają! Wesołego Alleluja!"
Mazurki piekłam ja (wykorzystując przepis na spód znaleziony u Dorotus), a przyozdabiała je moja córcia.
-
35 dag mąki pszennej
-
10 dag cukru
-
20 dag masła
-
1 łyżka gęstej śmietany
-
2 żółtka
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować krótko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią. Odłożyć na 1-2
godziny do lodówki. Rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, które ozdobić wokół wałeczkiem z
ciasta. Można też upiec w jednej blaszce o wymiarach 35 x 25 cm lub nieco większej. Ciasto ma być płaskie. Piec je w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, do zazłocenia (ja piekłam w 180 stopniach, bo mój piekarnik przypala).
Po wystudzeniu wypełnić zagłębienie ulubionym kremem, masą i ozdobić. Ja najbardziej lubię masę krówkową Bakalland o smaku truflowym, z alkoholem :-).
Przepis dodaję do akcji:
śliczne. wesołych świąt
OdpowiedzUsuńSerdeczna dzięki! I mokrego Dyngusa!
OdpowiedzUsuńPiękne te mazurki, Wesołego Alleluja i smacznego mazurka :-)
OdpowiedzUsuńTobie również :D
UsuńWesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńPiękne mazurki:) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWielkie jajo wygląda najpyszniej :))
OdpowiedzUsuńwww.smacznienadiecie.blox.pl
Xpictoc Bockpec? i obchodzi święta katolickie? :)
OdpowiedzUsuńObchodzę jedne i drugie - z uwagi na powiązania rodzinne. A swoją drogą grekokatolicy to też katolicy :-). Pozdrawiam!
Usuń