Szukaj na tym blogu

piątek, 13 kwietnia 2012

Kapusta z jabłkami i białą kiełbasą

"Taka kapustę robię od kilku lat na Wielkanoc. Bardzo smaczna. Polecam."

Składniki:
  • 1-1,5 kg kiszonej  kapusty
  • 2-3 jabłka
  • 2-3 cebule
  • kilka kawałków białej (ugotowanej wcześniej) kiełbasy
  • kilka suszonych grzybków (tym razem zastąpiłam je z konieczności pieczarkami)
  • kostka grzybowa
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz, ew. sól
  • odrobina majeranku
  • ew. szczypta cukru
  • olej
Przygotowanie:
O tej porze roku kapusta (u mnie własnego wyrobu) jest już mocno ukwaszona, więc przed gotowaniem płuczę ją w wodzie, zalewam wodą ponownie i nastawiam w szybkowarze (na pierwszy stopień, na 10, góra 15 minut). Po otworzeniu "szybkiego gara" kapustę odcedzam.
Suszone grzybki zalewam szklanką wody i zagotowuję przez kilka minut. Następnie odcedzam je, zachowując wywar. Grzybki kroję na paseczki i przesmażam je na oleju. Po chwili dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażę. Gdy grzyby i cebula  są już miękkie, dodaję je do kapusty i stawiam na gazie. Solę, pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję listek i ziele oraz odrobinkę cukru, podlewam wywarem grzybowym, wrzucam kostkę grzybową (np. Knorr) i duszę na wolnym ogniu. Dolewam oleju na patelnię i przesmażam na nim obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Na wpół miękkie jabłka wkładam do kapusty, dodaję roztarte ząbki czosnku i posypuję majerankiem. Duszę jeszcze chwilę na wolnym ogniu, żeby smaki się "przegryzły". Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układam, ponacinaną skośnie, kiełbasę i zapiekam ok. pół godziny w piekarniku.

Kapusta tak przygotowana jest przepyszna. Smakuje równie dobrze bez kiełbasy, w wersji wegetariańskiej. Polecam!

Przepis dodaję do akcji:
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz