"Taka kapustę robię od kilku lat na Wielkanoc. Bardzo smaczna. Polecam."
Składniki:
- 1-1,5 kg kiszonej kapusty
- 2-3 jabłka
- 2-3 cebule
- kilka kawałków białej (ugotowanej wcześniej) kiełbasy
- kilka suszonych grzybków (tym razem zastąpiłam je z konieczności pieczarkami)
- kostka grzybowa
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz, ew. sól
- odrobina majeranku
- ew. szczypta cukru
- olej
Przygotowanie:
O tej porze roku kapusta (u mnie własnego wyrobu) jest już mocno ukwaszona, więc przed gotowaniem płuczę ją w wodzie, zalewam wodą ponownie i nastawiam w szybkowarze (na pierwszy stopień, na 10, góra 15 minut). Po otworzeniu "szybkiego gara" kapustę odcedzam.
Suszone grzybki zalewam szklanką wody i zagotowuję przez kilka minut. Następnie odcedzam je, zachowując wywar. Grzybki kroję na paseczki i przesmażam je na oleju. Po chwili dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażę. Gdy grzyby i cebula są już miękkie, dodaję je do kapusty i stawiam na gazie. Solę, pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję listek i ziele oraz odrobinkę cukru, podlewam wywarem grzybowym, wrzucam kostkę grzybową (np. Knorr) i duszę na wolnym ogniu. Dolewam oleju na patelnię i przesmażam na nim obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Na wpół miękkie jabłka wkładam do kapusty, dodaję roztarte ząbki czosnku i posypuję majerankiem. Duszę jeszcze chwilę na wolnym ogniu, żeby smaki się "przegryzły". Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układam, ponacinaną skośnie, kiełbasę i zapiekam ok. pół godziny w piekarniku.
Kapusta tak przygotowana jest przepyszna. Smakuje równie dobrze bez kiełbasy, w wersji wegetariańskiej. Polecam!
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz