Szukaj na tym blogu

sobota, 20 lutego 2016

Rogaliki maślane

"Pulchniutkie, lekkie, maślane. Pyszne! Zrobiłam z nutellą, domową galaretką z czarnej porzeczki oraz bez żadnych dodatków. W każdej wersji rewelacyjne. Przepis znalazłam podążając Śladami Słodkiej Babeczki :)"

Składniki (na 32 rogaliki):
  • 1 kg maki pszennej 
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru + 2 dodatkowe łyżki do rozczynu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1 opakowanie cukru wanilinowego (ja pominęłam)
  • dodatkowo:  dowolne nadzienie (nutella, marmolada, tarte jabłka, etc.), jajko do smarowania, ew. cukier do posypania
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, do którego pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyąki cukru i wlać 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Lekko zamieszać, podbierając nieco mąki z boków (w ten sposób nie brudzimy dodatkowego naczynia do rozczynu). Misę przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 minut, aż rozczyn podrośnie.

W czasie gdy rozczyn pracuje, podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz dodać cukier.
Mleko z dodatkami wlać do misy z mąką i rozczynem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (za mnie pracę "odwalił" robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego:).
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Moje ciasto pięknie wyrosło po 90 minutach.
Teraz ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26-28 cm. Za pomocą radełka lub ostrego noża podzielić każdy placek na 8 trójkątów. Na trójkątach układać nadzienie i zwijać rogaliki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i ew. posypać cukrem.
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni (z termoobiegiem - ostatnio tylko tak piekę, bo inne funkcje piekarnika "zastrajkowały"). Piec ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!

niedziela, 14 lutego 2016

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

"Banalnie prosty w wykonaniu, smaczny, niezwykle kremowy, a do tego zdrowy.  Znany pod nazwą Labneh. Można dowolnie komponować smaki przez różne dodatki. Ja dosmaczyłam czosnkiem, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem. Rewelacja! Można też nie dodawać nic, tylko odcedzić serwatkę od jogurtu i zrobić sernik. Pomysł od Broni."

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego  szczypiorku 
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Sitko wyłożyć prostokątem gazy, przełożyć jogurt z dodatkami, zebrać brzegi gazy formując sakiewkę (dobrze jest użyć gumki recepturki). Sakiewkę powiesić (nad zlewem, nad miską) na kilkanaście godzin. Im dłużej będzie odciekać, tym bardziej zwarty będzie. Mój odciekał 24 godziny. Wyszedł idealny.

sobota, 13 lutego 2016

Domowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

"Nie piekę chleba zbyt często, bo za bardzo go lubię:). Ale koleżanki z pracy pieką ten chleb na okrągło, więc i ja postanowiłam spróbować. Wyszedł przepyszny: skórka chrupiąca, miąższ pulchny. I bogaty w zdrowe ziarenka! Za przepis i "startowy" zakwas dziękuję koleżance Gosi:)"

Przygotowanie (składniki na 3 podłużne bochenki):

Na noc:
Wymieszać: 1/3 szklanki zakwasu (ja dostałam od koleżanki, ale można też zrobić samemu) + 1 szklankę wody (letniej) + 1 szklankę mąki żytniej

Rano dodać:

  • 1 szklankę mąki żytniej
  • 1 kg mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 4 łyżki nasion chia (można pomiąć)
  • 3 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/6 kostki drożdży + 1/2 szklanki wody 
Drożdże rozmieszać w 1/2 szklani wody. 
Wszystkie składniki wymieszać w dużej (!) misce i zostawić na 2 godziny.
Odłożyć trochę do słoiczka (na następny raz) a resztę ciasta wyłożyć do 3 podłużnych blaszek posmarowanych olejem.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. 
Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wstawić blaszki i zmienić temperaturę na 200 stopni. Piec 1 godzinę.

czwartek, 11 lutego 2016

Razowe muffinki czekoladowe

"Te muffinki można jeść niemal bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki białej - razowa, zamiast cukru - ksylitol (o 40% mniej kaloryczny w stosunku do cukru i o niskim indeksie glikemicznym!). Do tego otręby i gorzka czekolada. Miłośnikom słodkich wypieków mogą się wydawać za mało słodkie, więc mogą dać więcej ksylitolu. Muffinki są wilgotne i bardzo puszyste. Przepis od Dorotus (chociaż autorka słodziła cukrem muscovado)."

Składniki (u mnie 20 sztuk):
  • 220 g mąki razowej
  • 60 g otrąb (żytnich lub owsianych)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 250 ml kefiru (może być maślanka lub zsiadłe mleko, ostatecznie kwaśna śmietana, lecz nie jogurt) - ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu - kto lubi słodko, niech da szklankę
  • 100 g drobinek czekoladowych (u mnie gorzkie) - ja kupiłam w Lidlu
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę, sól, otręby i drobinki czekoladowe (chocolate chips).
W drugiej misce wymieszać kefir, jajka, olej i ksylitol. Mieszaninę wlać do suchych składników i wymieszać. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale to nie szkodzi.
Masę przekładać do foremek silikonowych i piec ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. 
Po upieczeniu, wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji:
 

sobota, 6 lutego 2016

Confit z kaczki - pieczone wolno w niskiej temperaturze

 
"Cudowny aromat rozchodził się po kuchni i wszyscy domownicy co chwilę pytali: "Długo jeszcze?". Długo, oj długo, bo prawie 4 godziny. Ale cierpliwość została nagrodzona. Kaczuszka rozpływała się wprost w ustach, zarówno udka, jak i piersi. Confit z kaczki robiłam wcześniej, w wersji tradycyjnej, czyli gotowałam długo w kaczym/gęsim tłuszczu. Ale uważam, że confit przygotowane metodą powolnego pieczenia, w niskiej temperaturze jest najlepsze! Obie metody podpatrzyłam na Kwestii Smaku. POLECAM!"

Składniki:

  • piersi i/lub udka z kaczki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka ząbków czosnku
  • suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Kawałki kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożykiem podziurkować skórkę na mięsie. Posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem i plasterkami czosnku. Włożyć do woreczka strunowego i umieścić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia ułożyć kawałki kaczki w naczyniu żaroodpornym, skórą do dołu. Ważne jest, by naczynie było dopasowane do ilości mięsa i nie powinno być zbyt duże. Mięso będzie się powoli dusiło w tłuszczu, który będzie się wytapiał. 
Przed pieczeniem....
Naczynie przykryć (pokrywą lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 2 godziny.
Po tym czasie mięso odwrócić skórą do góry i piec kolejne 2 godziny (w moim piekarniku wystarczyło 1,5 godziny).
... po pierwszych  2 godzinach w piekarniku... 
Podałam z ziemniakami puree i buraczkami po ukraińsku. Hmmmm............, rozpusta:):):)

... produkt finalny :)

środa, 3 lutego 2016

Aromatyczna zupa z ciecierzycą, kuleczkami mięsnymi i szpeclami

"Bazą był przepis na moją wcześniejszą zupę z łososiem. Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji: łososia zastąpiłam kuleczkami mięsnymi i dodałam kluseczki zwane szpeclami. Pysznie wyszło:)"

Składniki na 4-5 porcji:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kilka kropli tabasco
Przygotowanie zupy:
Paprykę pokrojoną w krótkie paseczki podsmażyć na oleju. Po chwili dodać  cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć a potem dusić pod przykryciem (w razie konieczności można podlać niewielką ilością wody). 
W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sól i pieprz.
Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażone kuleczki mięsne, nad garnkiem przetrzeć ciasto (patrz poniżej) i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu. 
Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką. 
Ja zaserwowałam z focaccią, jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.

Składniki na kulki mięsne: 
  • 300 g mięsa mielonego
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie kulek mięsnych:
Do mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, białko, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Masa nie powinna być zbyt luźna. Lepiej jak kuleczki są zwarte. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować małe kuleczki i obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na szpecle:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • odrobina soli
  • 30 ml mleka
Przygotowanie klusek:
Jajko ze szczyptą soli roztrzepać za pomocą małej rózgi, dodać mąkę, mleko i całość dokładnie wymieszać, unosząc rózgę do góry, aby masę dobrze napowietrzyć. 
Za pomocą takiego oto zmyślnego urządzenia przetrzeć ciasto wprost do garnka z zupą.

poniedziałek, 1 lutego 2016

Budyń z kaszy jaglanej z bananami, na mleku kokosowym

"Pyszny i zdrowy deser, który można z powodzeniem zjeść także jako śniadanie. Bezglutenowy, posłodzony ksylitolem, zamiast mleka krowiego - mleko kokosowe. Może być więc niezłą propozycją dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Inspiracja TU."

Składniki (na 4 pucharki):

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (tu opisałam jak ją ugotować)
  • 1 puszka mleka kokosowego (można mleko kokosowe zastąpić sojowym a nawet krowim)
  • 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • ksylitol (cukier brzozowy) do słodzenia 
  • ulubione dodatki: np. żurawina, orzechy, dowolne owoce
Przygotowanie:
Do ugotowanej na sypko kaszy jaglanej wlać mleko kokosowe i dosłodzić do smaku ksylitolem.
Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykrywką przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Gdy masa zgęstnieje, dodać banany (rozdrobnione i zalane sokiem z cytryny). 
Wymieszać, rozłożyć do pucharków i podawać od razu, z ulubionymi dodatkami (u mnie orzechy nerkowca i namoczona przez kilka minut w gorącej wodzie żurawina). 
Przepis dodaję do akcji:

 

Czekoladowe muffinki z jabłkami i żurawinami

"Proste, szybkie, smaczne:):):) Czego chcieć więcej?"

Składniki (na ok. 16 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru, można zamienić na ksylitol - będzie zdrowiej (kto lubi słodko, może dodać więcej, ale mi właśnie takie smakują)
  • 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubata łyżki gorzkiego kakao
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • garść (spora) suszonej żurawiny
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. 
W jednej wymieszać mokre składniki.
W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę i kakao przesiać), dodać żurawinę i pokrojone jabłka. Wymieszać, by jabłka i żurawina pokryły się mąką.  
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko (!), tylko do połączenia składników (nie miksować).
Foremki do muffinek (u mnie - silikonowe, wg mnie najlepsze) lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. 
Ostudzić na kratce.  

Rolada schabowa z mieloną wieprzowiną i pieczarkami

"Kolejna rolada schabowa. Niedawno robiłam ją z mielonym mięsem drobiowym. Tym razem z mieloną wieprzowiną i pieczarkami. Bardzo smaczna, soczysta i świetnie się kroi. Rewelacyjna propozycja  na zdrową wędlinę na kanapki. Polecam!"

Składniki:

  • 1,2 kg wąskiego schabu
  • 1/2 kg chudego boczku surowego (bez skóry)
  • 1/4 kg pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • kilka łyżek zimnej wody
Przygotowanie:

Umyte pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Schab rozciąć na prostokątny płat. Rozbić mięso tłuczkiem. 
Boczek zmielić. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chilli (nie żałować przypraw:). Całość dobrze wyrobić, dolewając kilka łyżek wody. 
Rozbity płat schabowy posolić (wystarczy z jednej strony) i rozłożyć na nim warstwę mielonego mięsa. Na warstwie mięsa rozłożyć usmażone pieczarki. 
Zwinąć ścisło roladę, pilnując by farsz nie wychodził bokami. Roladę obwiązać dosyć mocno sznurkiem. Posolić po wierzchu, popieprzyć.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 
Zawinąć ścisło w folię uzyskaną z rozcięcia kawałka rękawa do pieczenia, a następnie zawinąć jeszcze w folię aluminiową, formując "cukierka".
Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać nieco gorącą wodą (by podczas pieczenia nie przypalały się wyciekające soki) i wstawić do piekarnika  - 180 stopni, 1 godzina.
Po ostudzeniu wstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Przed krojeniem nie zapomnieć o usunięciu sznurka.
Smacznego!


środa, 27 stycznia 2016

Kotlety ziemniaczane

"Szybko, tanio, smacznie, czyli kotlety ziemniaczane z tym, co można znaleźć w lodówce i spiżarce. W moim przypadku były to: ugotowane ziemniaki, podsmażona cebulka, papryka, kukurydza, ziarenka i smażone pieczarki. Wyszło bardzo smacznie! Ale oczywiście dodatki można dowolnie zmieniać, lub nawet pominąć."

Składniki (niestety nie podam precyzyjnie:):

  • gotowane ziemniaki, najlepiej by były z dnia poprzedniego
  • cebulka pokrojona w kostkę i podsmażona na złoto
  • kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych
  • garść kukurydzy z puszki
  • kilka łyżek mąki orkiszowej (im więcej jej damy, tym kotlety będą twardsze)
  • 1-2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, chilli
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać podsmażoną cebulkę, plasterki pieczarek, kukurydzę, paprykę, pestki słonecznika i dyni, mąkę i otręby, przyprawy. Wbić jajko i wymieszać łyżką składniki na jednolitą masę.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na złoto brązowo na rozgrzanym oleju rzepakowym lub kokosowym. 

sobota, 23 stycznia 2016

Rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem drobiowym

"Rolada schabowa - fantastyczna na kanapki, chociaż myślę, że na gorąco, polana sosem też byłaby świetna. Przepis mojego autorstwa:)"

Składniki:

  • 1 kg schabu (najlepiej wąskiego)
  • 1/2 kg udek bez kości
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chilli, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Schab rozciąć na prostokątny płat. Rozbić mięso tłuczkiem. 
Udka (mogą być ze skórą) zmielić. Dodać żelatynę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i chilli. Całość dobrze wyrobić, dolewając po kilka łyżek wody. 
Rozbity płat schabowy posolić (wystarczy z jednej strony) i rozłożyć na nim warstwę mielonego mięsa drobiowego. Zwinąć ścisło roladę, pilnując by farsz nie wychodził bokami. Roladę obwiązać dosyć mocno sznurkiem. Posolić po wierzchu, popieprzyć. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zawinąć ścisło w folię uzyskaną z rozcięcia kawałka rękawa do pieczenia) a następnie zawinąć jeszcze w folię aluminiową.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać nieco gorącą wodą (by podczas pieczenia nie przypalały się wyciekające soki) i wstawić do piekarnika  - 180 stopni, 1 godzina.
Po ostudzeniu wstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Przed krojeniem nie zapomnieć o usunięciu sznurka.

czwartek, 21 stycznia 2016

Schab po myśliwsku i buraczki z jabłkami i żurawinami

"Błyskawiczny obiad, o ile użyje się szybkowaru i buraczków ze słoika:) Użycie zwykłego garnka wydłuż czas gotowania z 10 minut do 1,5 godziny.
Podobnie robiłam TEN schab, ale tym razem sos nabrał leśnego charakteru przez dodatek suszonych grzybów (za które dziękuję koleżance Gosi:). Na dodatek pyszna jarzynka z buraczków, jabłek i żurawin."

Składniki:

  • schab b/k pokrojony w plastry o grubości ok. 1,5 cm
  • mąka do oprószenia i kotletów i zagęszczenia sosu
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina suszonych ziół: lubczyku, tymianku, cząbru i rozmarynu
  • sól, pieprz
  • śmietanka 18% lub 30 % do zabielenia sosu
  • olej do smażenia 
Przygotowanie schabu:
Grzyby namoczyć w wodzie. Gdy zmiękną - pokroić w kostkę i podgotować w wodzie, w której się moczyły (ok. 10 minut).
Kotlety lekko zbyć tłuczkiem, lub kantem dłoni. Lekko obtaczać w mące, strzepując jej nadmiar i obsmażyć z dwóch stron na złoto brązowo.
Obsmażone kotlety przełożyć do szybkowaru, zalać grzybami.
Na tłuszczu pozostałym po obsmażaniu kotletów zeszklić cebulę, pod koniec dorzucić czosnek. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody w celu deglasacji. Taką mieszaninę wlać do szybkowaru. Gdyby okazało się, że wody jest mało, dolać gorącej tak, by schab był nią zakryty. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Szybkowar zamknąć i postawić na gaz. Gdy zacznie syczeć, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Po tym czasie szybkowar ostrożnie, zgodnie z instrukcją otworzyć. Odkryty szybkowar postawić na gaz. Około 1 łyżki mąki rozmieszać ze śmietanką i mieszając wlać do sosu (wygodnie jest na moment wyjąć kotlety z garnka). Pogotować jeszcze kilka minut, by kotlety nabrały pełni smaku a mąka straciła swą "surowość".

Składniki buraczkowej jarzynki:
  • buraczki gotowane i starte (ja użyłam wekowanych)
  • 1 jabłko starte na tarce
  • ok. 3 łyżek suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • 1/5 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, ew. odrobina cukru
Przygotowanie jarzynki: 
Żurawinę zalać gorącą woda i wstawić do mikrofalówki na 3 do 5 minut.
Starte jabłko przesmażyć na maśle, dodać buraczki, miękką żurawinę i wodę w której się grzała, sól, pieprz, ew. odrobinę cukru. Smażyć kilka minut, po czym dodać śmietankę i jeszcze chwilę podsmażyć.

wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka Cobb

" Zakochała się w niej od pierwszego wejrzenia:) A potem raz jeszcze, po pierwszej degustacji. To amerykański klasyk, który ponoć był efektem połączenia resztek z restauracyjnej kuchni. Wyszło genialnie. Sałatka jest bardzo bogata w smaki, z rewelacyjnym sosem winegret. W przepisie, z którego korzystałam, był jeszcze szczypiorek - niestety tego składnika mi zabrakło. No i ser z niebieską pleśnią, dla mnie zbyt wyrazisty, zastąpiłam serem pleśniowym typu brie. Można sałatkę podać w takiej postaci i wymieszać dopiero przy gościach, gdy już wyrażą swój zachwyt:)"


Składniki (dla 3 osób):

  • 1 główka sałaty rzymskiej mini
  • 1/4 główka sałaty lodowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w grubą kostkę
  • 1/2 piersi z kurczaka, przyprawionej i zgrillowanej (pierś można też usmażyć lub użyć pieczonej)
  • 1 awokado + sok z cytryny (aby awokado nie ściemniało) 
  • 3-4 plastry bekonu lub wędzonego boczku, pokrojone w kostkę i zesmażone na chrupko 
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 50 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki sosu winegret:
  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą Dijon - 1/2 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 ząbku czosnku roztartego z odrobiną soli
  • ok. 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina cukru, pieprz
Przygotowanie sosu:
Ja wszystkie składniki umieszczam w słoiku, zakręcam go i energicznie potrząsam. Sos może stać w lodówce do tygodnia.
Przepis dodaję do akcji:
 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

niedziela, 10 stycznia 2016

Ciasto "na bani"

"Przepis załatwił mi mąż, który kiedyś jadł to ciasto. Ale jako, że nie zapytał autorki o nazwę, z uwagi na sporą ilość  alkoholu, nazwałam je ciastem "na bani":) Mimo, że dokonałam zmiany alkoholu z wódki (40% vol), na likier typu limoncello (25% vol) i zmodyfikowałam wierzchnią warstwę (zrobiłam krem budyniowy z ajerkoniakiem), to i tak ciasto daje niezłego "kopa".  Zdecydowanie jest to propozycja dla pełnoletnich. I może lepiej nie ryzykować po nim jazdy samochodem:)? Ale jedno trzeba przyznać - jest bardzo smaczne. Tak twierdzili wszyscy, którzy je jedli. I w dodatku z każdym dniem robi się coraz lepsze! Zalecam więc, by zrobić je kilka dni przed wizytą gości:)."


Składniki na spód  (robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm): 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka  mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie spodu:


Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej.

Piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach (lub z termoobiegiem w  160 stopniach) - w razie konieczności, pod koniec przykryć folią aluminiową.

Gdy ciasto lekko przestygnie, końcówką drewnianej łyżki zrobić otwory na około połowę wysokość biszkoptu (dosyć gęsto). 


Składniki czekoladowo-alkoholowego kremu:

  • ¾ szklanki wody
  • kostka margaryny (można zamienić na masło)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 ½  tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka  cukru pudru
  • ok.  200 ml likieru typu limoncello (hardkorowcy mogą go zamienić na wódkę:):):)

Przygotowanie kremu czekoladowo- alkoholowego:
Do rondla wlać ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. 
Aby uniknąć przypalenia kremu najlepiej przygotować go na parze, czyli: do rondelka wlać nieco wody, na to postawić metalową miskę, do której włożyć: margarynę,  3/4 szklanki wody, kakao, czekoladę i cukier. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać likier cytrynowy (ew. wódkę) i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. 
Letni krem wylać na biszkopt, tak aby zakrył otwory. 
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po czym przykryć warstwą kremu budyniowo-ajerkoniakowego. Na koniec posypać płatkami gorzkiej czekolady. I odstawić do lodówki - najlepiej na kilka dni, aby nabrało wilgoci i mocy.


Składniki warstwy budyniowo-ajerkoniakowej:
  • 1 torebka budyniu waniliowego (niesłodzonego)
  • 40 g cukru
  • 350 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła + 2 łyżki cukru pudru
  • ajerkoniak (wg uznania)
  • dodatkowo: płatki czekoladowe lub tarta gorzka czekolada
Przygotowanie kremu budyniowo-ajerkoniakowego:
Budyń i cukier wsypać do 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać budyń mieszając. Zagotować i ostudzić. 
Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na krem. Po łyżce dodawać budyń i miksować. Na koniec dodać kilka łyżek ajerkoniaku i ponownie zmiksować.


wtorek, 5 stycznia 2016

Super soczysty schab pieczony w boczku

"Dziś postanowiłam ulepszyć coś doskonałego i ... udało mi się! Schab, który do tej pory piekłam zawinęłam w cieniutkie plastry  parzonego boczku - zrobiłam taką mumię:) Myślę, że powyższe zdjęcie pokazuje soczystość tego schabu. Mmmmmm.... pycha!"

Składniki:
  • ok. 1 kg schabu (najlepszy niezbyt gruby)
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
  • cieniutkie plasterki parzonego boczku - ok. 300 g
Przygotowanie:
Schab posolić (sporo, lecz z umiarem :-), posypać świeżo mielonym pieprzem (sporo). Z wierzchu obłożyć plasterkami czosnku, ułożyć plasterki boczku "w jodełkę", podwijając końcówki pod spód, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 3 godziny (ja dłużej nie trzymam, bo sól wyciąga wilgoć z mięsa).

Przed pieczeniem wyjąć schabową "mumię" z folii spożywczej i owinąć grubą folią aluminiową (najlepsza jest taka do grilla) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tak, tak, to nie pomyłka:-) na 1 godzinę. 
Po godzinie folię rozchylić, temperaturę zwiększyć do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia a potem na noc do lodówki. 
Smacznego!