Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 1 lutego 2016

Budyń z kaszy jaglanej z bananami, na mleku kokosowym

"Pyszny i zdrowy deser, który można z powodzeniem zjeść także jako śniadanie. Bezglutenowy, posłodzony ksylitolem, zamiast mleka krowiego - mleko kokosowe. Może być więc niezłą propozycją dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Inspiracja TU."

Składniki (na 4 pucharki):

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (tu opisałam jak ją ugotować)
  • 1 puszka mleka kokosowego (można mleko kokosowe zastąpić sojowym a nawet krowim)
  • 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • ksylitol (cukier brzozowy) do słodzenia 
  • ulubione dodatki: np. żurawina, orzechy, dowolne owoce
Przygotowanie:
Do ugotowanej na sypko kaszy jaglanej wlać mleko kokosowe i dosłodzić do smaku ksylitolem.
Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykrywką przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Gdy masa zgęstnieje, dodać banany (rozdrobnione i zalane sokiem z cytryny). 
Wymieszać, rozłożyć do pucharków i podawać od razu, z ulubionymi dodatkami (u mnie orzechy nerkowca i namoczona przez kilka minut w gorącej wodzie żurawina). 
Przepis dodaję do akcji:

 

3 komentarze:

  1. O to dla mnie świetny deser. Pycha i do tego zdrowa pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

    OdpowiedzUsuń