"Bazą był przepis na moją wcześniejszą zupę z łososiem. Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji: łososia zastąpiłam kuleczkami mięsnymi i dodałam kluseczki zwane szpeclami. Pysznie wyszło:)"
Składniki na 4-5 porcji:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- liść laurowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz, kilka kropli tabasco
Przygotowanie zupy:
Paprykę pokrojoną w krótkie paseczki podsmażyć na oleju. Po chwili dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć a potem dusić pod przykryciem (w razie konieczności można podlać niewielką ilością wody).
W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sól i pieprz.
Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażone kuleczki mięsne, nad garnkiem przetrzeć ciasto (patrz poniżej) i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu.
Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką.
Ja zaserwowałam z focaccią, jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.
W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sól i pieprz.
Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażone kuleczki mięsne, nad garnkiem przetrzeć ciasto (patrz poniżej) i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu.
Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką.
Ja zaserwowałam z focaccią, jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.
Składniki na kulki mięsne:
- 300 g mięsa mielonego
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 białko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie kulek mięsnych:
Do mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, białko, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Masa nie powinna być zbyt luźna. Lepiej jak kuleczki są zwarte. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować małe kuleczki i obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki na szpecle:
Jajko ze szczyptą soli roztrzepać za pomocą małej rózgi, dodać mąkę, mleko i całość dokładnie wymieszać, unosząc rózgę do góry, aby masę dobrze napowietrzyć.
Za pomocą takiego oto zmyślnego urządzenia przetrzeć ciasto wprost do garnka z zupą.
Ja chce takie urządzenie już nie wspominając o tej pysznej zupie. Może dla nas w wydaniu jarskim, a może i nie. Jest tak apetyczna że trudno sie jej oprzeć :)
OdpowiedzUsuńJelko, Twoja zupa wygląda tak apetycznie, że aż sobie zamówiłam urządzenie do szpecli, by móc ją ugotować.
OdpowiedzUsuń:):):)::):):):)...:)
Usuń