" Zakochała się w niej od pierwszego wejrzenia:) A potem raz jeszcze, po pierwszej degustacji. To amerykański klasyk, który ponoć był efektem połączenia resztek z restauracyjnej kuchni. Wyszło genialnie. Sałatka jest bardzo bogata w smaki, z rewelacyjnym sosem winegret. W przepisie, z którego korzystałam, był jeszcze szczypiorek - niestety tego składnika mi zabrakło. No i ser z niebieską pleśnią, dla mnie zbyt wyrazisty, zastąpiłam serem pleśniowym typu brie. Można sałatkę podać w takiej postaci i wymieszać dopiero przy gościach, gdy już wyrażą swój zachwyt:)"
Składniki (dla 3 osób):
- 1 główka sałaty rzymskiej mini
- 1/4 główka sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w grubą kostkę
- 1/2 piersi z kurczaka, przyprawionej i zgrillowanej (pierś można też usmażyć lub użyć pieczonej)
- 1 awokado + sok z cytryny (aby awokado nie ściemniało)
- 3-4 plastry bekonu lub wędzonego boczku, pokrojone w kostkę i zesmażone na chrupko
- garść pomidorów koktajlowych
- 50 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki sosu winegret:
- 4 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą Dijon - 1/2 łyżeczki)
- 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/2 ząbku czosnku roztartego z odrobiną soli
- ok. 1/4 łyżeczki soli
- odrobina cukru, pieprz
Przygotowanie sosu:
Ja wszystkie składniki umieszczam w słoiku, zakręcam go i energicznie potrząsam. Sos może stać w lodówce do tygodnia.
Przepis dodaję do akcji:
alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">
alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">
Wnioskuję o zmianę nazwy z Cobb na Piękna, bo wygląda super!!! szkoda jeść ;-) Zaserwuję na najbliższej imprezie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie, aż żal jeść. Nawet nie miałam pojęcia, że taka sałatka istnieje, a tu proszę, klasyk. Wstyd! ;)
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku!!! :)
Tobie również!!!
UsuńNie jadłam jeszcze takiej sałatki :-)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam!
Usuń