"Rolada schabowa - fantastyczna na kanapki, chociaż myślę, że na gorąco, polana sosem też byłaby świetna. Przepis mojego autorstwa:)"
Składniki:
- 1 kg schabu (najlepiej wąskiego)
- 1/2 kg udek bez kości
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru
- kilka łyżek zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, chilli, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Schab rozciąć na prostokątny płat. Rozbić mięso tłuczkiem.
Udka (mogą być ze skórą) zmielić. Dodać żelatynę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i chilli. Całość dobrze wyrobić, dolewając po kilka łyżek wody.
Rozbity płat schabowy posolić (wystarczy z jednej strony) i rozłożyć na nim warstwę mielonego mięsa drobiowego. Zwinąć ścisło roladę, pilnując by farsz nie wychodził bokami. Roladę obwiązać dosyć mocno sznurkiem. Posolić po wierzchu, popieprzyć. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zawinąć ścisło w folię uzyskaną z rozcięcia kawałka rękawa do pieczenia) a następnie zawinąć jeszcze w folię aluminiową.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać nieco gorącą wodą (by podczas pieczenia nie przypalały się wyciekające soki) i wstawić do piekarnika - 180 stopni, 1 godzina.
Po ostudzeniu wstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Przed krojeniem nie zapomnieć o usunięciu sznurka.
zamawian wysłaną przez kuriera, kasa nie gra roli. Biorę w ciemno każdą ilość :)
OdpowiedzUsuń