Szukaj na tym blogu

sobota, 24 listopada 2012

Sernik dyniowo - cytrynowy na zimno

 "Bardzo lubię serniki na zimno. Chyba nawet bardziej niż pieczone. Kiedy w końcu zrobiłam puree z dyni, od razu pomyślałam, aby zrobić nowy serniczek. Tym bardziej, że w lodówce stał pojemniczek sera sernikowego. A że bardzo lubię kwaśne smaki, postanowiłam swój sernik zrobić właśnie z dużym udziałem cytryny i małą zawartością cukru. Jest to mój autorski przepis, z wyjątkiem przepisu na spód, który wypatrzyłam u ChilliBite (chociaż i tu wtrąciłam swoje trzy grosze :-).  I jestem z tego sernika bardzo dumna! Cudownie kwaskowy smak, piękny kolor, intrygująca polewa! Mój sernik na zimno polecam bardzo ... gorąco :-) !"


Składniki na masę serowo:
  • 45 dkg sera sernikowego (z wiaderka)
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ok. 300 ml puree z dyni
  • sok z 3 cytryn + starta z nich skórka
  • 10 - 15 dkg cukru pudru (to jest wersja "odchudzona", o bardzo małej zawartości cukru i jest to zamierzony efekt)
  • 4 łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody do jej namoczenia
Składniki na spód:
  • 140 g pokruszonych herbatników (ja użyłam holenderskich, półsłodkich)
  • 60 g płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 80 g stopionego masła
Polewa:
  • 300 ml soku Kubuś (marchewkowo- pomarańczowy)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki galaretki pomarańczowej
  • 1 budyń cytrynowy
  • 2 łyżki domowego dżemu z dyni
Przygotowanie:
Spód:
Składniki sypkie, przygotowane do wykonania spodu, zmiksować na pył. Dodać roztopione masło, dobrze wymieszać i wylepić dno tortownicy (u mnie rozpinana silikonowa, ze szklanym spodem). Wstawić na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Masa serowa:
Oba sery, dyniowe puree , cukier, skórkę i sok z cytryny zmiksować na gładko.
Śmietankę ubić na sztywno.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody a gdy spęcznieje wstawić na 30-40 sekund do mikrofalówki. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej (nie przestając miksować). Po chwili dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać - nie miksować.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony i ostudzony spód i wstawić do lodówki do stężenia.
Polewa:
Odlać pół szklanki soku Kubuś a resztę soku zagotować. Do soku w szklance wsypać proszek budyniowy i dokładnie go rozmieszać. Otrzymaną zawiesinę wlać do gotującego się Kubusia, nieustannie mieszając. Po chwili wlać sok z cytryny, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Gaz wyłączyć, dosypać galaretkę w proszku i znowu energicznie mieszać. Wystudzić, co chwila mieszając, aby nie zrobił się kożuch. 
Polewę rozprowadzić na warstwie serowej i zostawić ponownie w lodówce na kilka godzin. Smacznego!




















































Przepis dodaję do akcji:
 Sezon na cytrusy

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie serniki! a Twoja polewa jest poprostu przeurocza,gratuluje pomyslu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis :) Dziękuje za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow SUPER PRZEPIS!!! Gratuluję pomysłu. Rewelacja!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Rzeczywiście rewelacyjny jest ten sernik!

      Usuń
  4. bardzo bardzo kuszący
    i w takim ładnym słonecznym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z dynią tylko piekłam, ale chyba skuszę się na wersję na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem tym sernikiem zachwycona. Lubię mocno kwaskowe, ale jak wolisz słodsze, to dosyp cukru :-) Polecam!

      Usuń