Szukaj na tym blogu

sobota, 17 listopada 2012

Dorsz z papryką i pieczarkami


"Kilka lat temu dostałam przepis na tak przyrządzaną rybę od koleżanki z pracy - Krysi. Tyle tylko, że wówczas robiłam ją z pangi. Dawno już jednak "porzuciłam" pangę i nie używam jej w kuchni. Doceniłam za to "starego", "poczciwego" dorsza. Dorsz jest świetną rybą. Należy tylko pamiętać, żeby go długo nie smażyć. Wystarczy po 2 minuty z każdej strony a pozostanie cudownie soczysty. W poniższym przepisie nie podaję proporcji, bo zawsze robię "na oko" Dodam tylko, że papryki powinno być nieco więcej niż pieczarek. Polecam gorąco, zwłaszcza z kieliszkiem wina."

Składniki:
  • filety z dorsza, ze skórą
  • kilka papryk czerwonych, można (tak, jak ja dodać paprykę zieloną)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarki
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • kilka łyżek mąki do panierowania
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić  i pokroić w paseczki, cebulę w piórka, czosnek i pieczarki w plasterki.
Paprykę z cebulą i czosnkiem usmażyć na oleju al dente :-) - papryka nie powinna być bardzo miękka.
Pieczarki usmażyć na oddzielnej patelni.
Dorsza pokroić na kawałki,  posolić, panierować w mące i smażyć króciutko na oleju. 
Usmażone pieczarki dodać do papryki.
Dołożyć usmażoną rybę. 
Doprawić solą, pieprzem i chili.
Podlać kilkoma łyżkami śmietanki. 
Chwilę jeszcze ogrzewać, by smaki się połączyły. 
Na końcu posypać natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Ależ ta rybka musi być pyszna, w takim towarzystwie :-) jak kolorowo i apetycznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda świetnie. Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Braliśmy dokładki! Nic nie zostało :-) Polecam!

      Usuń