"Kilka lat temu dostałam przepis na tak przyrządzaną rybę od koleżanki z pracy - Krysi. Tyle tylko, że wówczas robiłam ją z pangi. Dawno już jednak "porzuciłam" pangę i nie używam jej w kuchni. Doceniłam za to "starego", "poczciwego" dorsza. Dorsz jest świetną rybą. Należy tylko pamiętać, żeby go długo nie smażyć. Wystarczy po 2 minuty z każdej strony a pozostanie cudownie soczysty. W poniższym przepisie nie podaję proporcji, bo zawsze robię "na oko" Dodam tylko, że papryki powinno być nieco więcej niż pieczarek. Polecam gorąco, zwłaszcza z kieliszkiem wina."
Składniki:
- filety z dorsza, ze skórą
- kilka papryk czerwonych, można (tak, jak ja dodać paprykę zieloną)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieczarki
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
- kilka łyżek mąki do panierowania
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki, cebulę w piórka, czosnek i pieczarki w plasterki.
Paprykę z cebulą i czosnkiem usmażyć na oleju al dente :-) - papryka nie powinna być bardzo miękka.
Pieczarki usmażyć na oddzielnej patelni.
Dorsza pokroić na kawałki, posolić, panierować w mące i smażyć króciutko na oleju.
Usmażone pieczarki dodać do papryki.
Dołożyć usmażoną rybę.
Doprawić solą, pieprzem i chili.
Podlać kilkoma łyżkami śmietanki.
Chwilę jeszcze ogrzewać, by smaki się połączyły.
Na końcu posypać natką pietruszki.
Ależ ta rybka musi być pyszna, w takim towarzystwie :-) jak kolorowo i apetycznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Gorąco polecam! :-)
UsuńMmm, wygląda świetnie. Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBraliśmy dokładki! Nic nie zostało :-) Polecam!
Usuń