"Jajka po benedyktyńsku - danie powstało pod koniec XIX w Nowym
Jorku, w słynnym hotelu Waldorf. W jego skład wchodziły tosty, jajka w koszulce,
podsmażony bekon i sos holenderski. Moja wersja to baaaaaaaardzo swobodne podejście do tego przepisu. Ale jakże smaczne!"
Składniki (na 5 kokilek):
- 5 jajek
- 1/4 tafli mrożonego szpinaku (może też być świeży)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek śmietany kremówki
- wędzony bekon, szynka parmeńska lub tak, jak u mnie pieczona karkówka :-)
- kilka plastrów sera cheddar
- sól morska gruboziarnista, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- grzanki (bułka paryska, masło, mieszanka suszonych ziół)
- sałatka (sałata lodowa, ogórek, czerwona cebula, feta, sos winegret)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować szpinak: wrzucić go na patelnię z odrobiną oleju, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobinę śmietanki kremówki - wystarczy kilka minut i gotowe.
Kokilki posmarować olejem.
Na dno ułożyć po 1 łyżce masy szpinakowej.
Na niej ułożyć pokrojoną w słupki wędlinę i po małym plasterku sera.
Do każdej kokilki wlać ok. 1 łyżkę śmietanki.
Teraz na wierzch wybić ostrożnie jajko i posolić je solą morską.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut.
Podawać z grzankami i ulubioną sałatką.
Mhmhm jajeczka... Prosto i smakowicie, i o to chodzi :)
OdpowiedzUsuńProsto, ale jednocześnie wykwintnie :-)
Usuńnie jadłam jeszcze takich jajek. trzeba bedzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
Usuńzapowiada się pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSą ekstra! Zwłaszcza w towarzystwie grzanek.
UsuńMmm... ale pyszności! A ja tu taka głodna! :))
OdpowiedzUsuń:)
Usuń