Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 listopada 2012

Czekośliwka z wiśnią

"Ten przepis, a właściwie jego podstawowa wersja zwana czasami "śliwkową nutellą", chodził za mną już od dawna. I wreszcie doczekał się! A że śliwek węgierek miałam tylko pół kilograma, postanowiłam dorzucić mrożone wiśnie. Pomyślałam, że skoro można robić czekośliwkę i czekowiśnię, więc czemu by nie połączyć wszystkiego w jedną, smakowitą całość?  Robiąc czekośliwkę z wiśnią szukałam inspiracji u Dorotus, na  blogu ChilliBite oraz u Ani z Lepszego Smaku. Ale trochę dodałam też od siebie. W sumie wyszło baaaaardzo smacznie. Szkoda tylko, że zrobiłam tak mało. Ot, jeden, jedyny słoik. Nie było więc czego pasteryzować. Ale przy następnym podejściu zrobię znacznie więcej."

Składniki:
  • 500 g śliwek węgierek
  • 300 g wiśni (dałam mrożone)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki jasnego cukru muscovado
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki rumu (z braku rumu dałam, przywiezionego z Brive we Francji, winiaku - słynnego pomarańczowego armaniaku)
Przygotowanie:
Właściwie taki dżemik powinno się smażyć przez dwa dni, ale ja poszłam na skróty i zrobiłam go dużo szybciej. Śliwki wypestkowałam i pokroiłam na ćwiartki. Następnie wszystkie składniki wrzuciłam do szerokiego rondelka o grubym dnie, zamieszałam kilka razy, a gdy wytworzył się sos, lekko zmiksowałam go za pomocą blendera (ale nie na gładko). Smażyłam na bardzo małym ogniu niespełna godzinę, bardzo często mieszając. Powinno mocno zgęstnieć.
Jeśli zrobimy dżemik w większej ilości, można go przełożyć do słoików i spasteryzować.

Przepis dodaję do akcji:
 Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczny przepis! Aż ślinka cieknie, jak tak patrzę na ten Twój słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzi mi się taki ze świeżym rogalem.... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi się marzy do tego drożdżowe z kruszonką ... -)

      Usuń
  3. Pychotka, narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń