Szukaj na tym blogu

sobota, 17 listopada 2012

Kotlety z ziemniakami w śmietanie - pyszne danie jednogarnkowe

"Kupiłam sobie wreszcie garnek żeliwny. I od razu postanowiłam go wypróbować. Zrobiłam smakowite danie jednogarnkowe, które kiedyś wykonywałam z kotletów wieprzowych (przepis na nie pochodzi z tygodnika "Kobieta i Życie" - większość z Was pewno tej starej gazety nie pamięta; wycięłam ten przepis ponad 20 lat temu i wkleiłam do zeszytu, w którym gromadziłam przepisy.) Tym razem dysponowałam mieloną cielęciną, więc przepis zmodyfikowałam. Podałam z niedawno ukiszoną kapustą - niebo w gębie!"

Składniki do warstwy ziemniaczanej:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia (w oryginale był smalec)
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, chili
Składniki do kotlecików cielęcych:
  • 60-70 dkg mielonej cielęciny
  • pół szklanki  bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, chili, cebula
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów 
Przygotowanie:
Bułkę tartą zaparzyć  wrzącą wodą, energicznie mieszając widelcem. Dodać ją do mielonego mięsa. Dołożyć drobniutko pokrojona cebulkę, mozzarellę i przyprawy - dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i krótko obsmażać na tłuszczu (w środku mają pozostać surowe). Tłuszczu nie wylewać z patelni!
Przygotować ziemniaki. Do tej potrawy można użyć surowych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków. Ja jednak najpierw krótko (8 min.) podgotowałam ziemniaki w mundurkach i dopiero po obraniu, pokroiłam je w plasterki.
Na tłuszczu pozostałym z obsmażania kotlecików lekko zrumienić pokrajaną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podlać 1 szklanką wody, dodać paprykę, sól, pieprz i chili,  i zagotować.
Pokrojone plastry ziemniaków ułożyć w naczyniu (najlepiej żeliwnym :-), zalać sosem. Na warstwie ziemniaków ułożyć kotleciki. 
Piec w piekarniku, pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zalać całość śmietanką i jeszcze zapiekać ok. 15 minut.


























A może dzisiaj mielony?

9 komentarzy:

  1. ale fajny pomysł na obiadek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne danie. Juz zapisuje i zrobie w najblizszym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie lubię takie proste jedzenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do: Laura, Kasia, brzuszkiłakomczuszki!
    Dziewczyny, polecam Wam gorąco tę potrawę! Świetna jest także z kotletami z karkówki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W śmietanie nie robiłam, wygląda bardzo apetycznie, fajny pomysł na tani obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wygląda, tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj:).Dopisuję ten przepis do podsumowania konkursu i na przepis meatloaf,czyli klops.Mam tylko jedna prośbę ,abyś wkleiła banerki akcji,bo bez nich przepisy nie mogą brać udziału w podsumowaniu.Pozdrawiam serdecznie.Dana181.

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem w posiadaniu duzej ilosci cieleciny super pomysl dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń