"Kupiłam sobie wreszcie garnek żeliwny. I od razu postanowiłam go wypróbować. Zrobiłam smakowite danie jednogarnkowe, które kiedyś wykonywałam z kotletów wieprzowych (przepis na nie pochodzi z tygodnika "Kobieta i Życie" - większość z Was pewno tej starej gazety nie pamięta; wycięłam ten przepis ponad 20 lat temu i wkleiłam do zeszytu, w którym gromadziłam przepisy.) Tym razem dysponowałam mieloną cielęciną, więc przepis zmodyfikowałam. Podałam z niedawno ukiszoną kapustą - niebo w gębie!"
Składniki do warstwy ziemniaczanej:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia (w oryginale był smalec)
- 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, chili
Składniki do kotlecików cielęcych:
- 60-70 dkg mielonej cielęciny
- pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 opakowania tartej mozzarelli
- sól, pieprz, chili, cebula
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
Bułkę tartą zaparzyć wrzącą wodą, energicznie mieszając widelcem. Dodać ją do mielonego mięsa. Dołożyć drobniutko pokrojona cebulkę, mozzarellę i przyprawy - dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i krótko obsmażać na tłuszczu (w środku mają pozostać surowe). Tłuszczu nie wylewać z patelni!
Przygotować ziemniaki. Do tej potrawy można użyć surowych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków. Ja jednak najpierw krótko (8 min.) podgotowałam ziemniaki w mundurkach i dopiero po obraniu, pokroiłam je w plasterki.
Na tłuszczu pozostałym z obsmażania kotlecików lekko zrumienić pokrajaną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podlać 1 szklanką wody, dodać paprykę, sól, pieprz i chili, i zagotować.
Pokrojone plastry ziemniaków ułożyć w naczyniu (najlepiej żeliwnym :-), zalać sosem. Na warstwie ziemniaków ułożyć kotleciki.
Piec w piekarniku, pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zalać całość śmietanką i jeszcze zapiekać ok. 15 minut.
ale fajny pomysł na obiadek...
OdpowiedzUsuńSwietne danie. Juz zapisuje i zrobie w najblizszym czasie.
OdpowiedzUsuństrasznie lubię takie proste jedzenie. :)
OdpowiedzUsuńDo: Laura, Kasia, brzuszkiłakomczuszki!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, polecam Wam gorąco tę potrawę! Świetna jest także z kotletami z karkówki. Pozdrawiam!
W śmietanie nie robiłam, wygląda bardzo apetycznie, fajny pomysł na tani obiad :-)
OdpowiedzUsuńJak wygląda, tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWitaj:).Dopisuję ten przepis do podsumowania konkursu i na przepis meatloaf,czyli klops.Mam tylko jedna prośbę ,abyś wkleiła banerki akcji,bo bez nich przepisy nie mogą brać udziału w podsumowaniu.Pozdrawiam serdecznie.Dana181.
OdpowiedzUsuńpychaaa
OdpowiedzUsuńjestem w posiadaniu duzej ilosci cieleciny super pomysl dziekuje :-)
OdpowiedzUsuń