Szukaj na tym blogu

piątek, 16 sierpnia 2013

Dorsz z marchewką, porem i ananasem

"Początkowo miał to być dorsz tylko z marchewką i porem, ale w trakcie smażenia przypomniałam sobie, że na blogu Mariki jest przepis na rybę w ananasach (ten przepis wkrótce z pewnością  przygotuję). To zainspirowało mnie do tego, by do mojego dorsza też dodać ananasy. Wyszło przepysznie. Polecam!"

Składniki:
  • 1 kg dorsza (filet ze skórą)
  • ok. 5 marchewek (startych na tarce jarzynówce)
  • 1 średni por pokrojony w półplasterki (nie tylko białe części)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki (pokrojonych w kostkę) + kilka łyżek ananasowego soku
  • kilka łyżek wody
  • mąka do obtoczenia dorsza
Przygotowanie:
Dorsza pokroić na spore kawałki, posolić, panierować w mące i krótko (!) obsmażyć na oleju z obu stron. Rybę odłożyć na bok a na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć warzywa. Po ok. 3 minutach podlać je kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy, ananasy i podlać sokiem z puszki. Dodać sól, pieprz, chili, wymieszać i poddusić kilka minut. Dodać obsmażoną rybę, delikatnie zamieszać tak, aby ryba obtoczyła się sosem i warzywami. Dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu.


3 komentarze:

  1. Musi być na prawdę pyszny, ryba w takim doborowym towarzystwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem. CZAD! Dzieci prosiły o dokładkę, a to już coś znaczy!

    OdpowiedzUsuń
  3. moja córeczka zrobiła to cacko- wspaniałe!!!! Poezja

    OdpowiedzUsuń