Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 lutego 2016

Puree z batatów i "schabowy" z boczniaka

"Szybki i bardzo smaczny obiad - puree z batatów, "schabowy" z boczniaka i buraczki po ukraińsku."

Składniki puree (dla 3-4 osób): 
  • 3 bataty
  • 1 łyżka masła  (można w zamian lub dodatkowo dać słodką śmietankę 2-3 łyżki)
  • sól, pieprz, chilli w płatkach
Przygotowanie:
Bataty  obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu utłuc puree z dodatkiem masła/śmietanki, posolić, popieprzyć i posypać płatkami chilli.

"Schabowe" z boczniaka:
Jajko roztrzepać z dodatkiem soli.
Boczniaki panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. 
Buraczki po ukraińsku: u mnie 

6 komentarzy:

  1. Super obiad - pyszny i domowy. My w szybkapizza.pl mamy niektóre domowe dania, jak np. schabowy, ale Twój schabowy z boczniaka brzmi po prostu rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, taki schabowy to nawet Witek pochłonąłby w tempie przyspieszonym. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze batatów...

    OdpowiedzUsuń