"Bardzo smaczna. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie, tak szybko znikała:)"
Składniki:
- ugotowana na sypko kasza pęczak
- pokrojona w kostkę papryka
- czerwona fasola z puszki
- kukurydza z puszki (opłukana na sicie)
- odrobina sosu tabasco
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 1/2 piersi z kurczaka + sól, pieprz, chilli, czerwona papryka
Składniki na sos (w razie konieczności, w zależności od ilości sałatki, ilość składników podwoić):
- 3 łyżki oleju (można użyć tego, na którym obsmażaliśmy kurczaka - jest już aromatyzowany przyprawami)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać czerwoną papryką oraz chilli. Usmażyć na oleju (uważać aby nie przesuszyć). Kurczaka dodać do kasy pęczak wraz z innymi składnikami, a olej wykorzystać do zrobienia sosu.
Sos najlepiej przygotować w słoiczku: wlać wszystkie składniki, zakręcić nakrętkę i energicznie potrząsać przez kilka sekund.
Sosem polać wszystkie składniki i dodać kilka (nie przesadzać! :) kropli tabasco.
Wybieram się z chęcią do Twojego Meksyku. Bez bagażu i biletu - ale meksyk :)
OdpowiedzUsuńWeź chociaż sombrero i poncho:)
UsuńSałatka w innym wydaniu: kasza bulgur zamiast kaszy pęczak. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie, smaczne, zdrowe i niedrogie:) Same zalety:) Polecam!
Usuń