Szukaj na tym blogu

piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli

"Banalnie prosta, jedynie trzyskładnikowa, pyszna sałatka."

Składniki:
  • gotowane buraczki, ostudzone i obrane
  • czerwona cebula (może być biała - i tak się zafarbuje:)
  • czerwona fasola (z puszki lub samodzielnie ugotowana)
  • ocet ryżowy (mój ulubiony), sól, pieprz, cukier, olej/oliwa
Przygotowanie:
Buraczki i cebulę pokroić w kostkę. Dodać odsączoną i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem (sporo) i octem ryżowym (również sporo, bo ocet ten jest delikatny). Wymieszać, dodać olej/oliwę i raz jeszcze zamieszać. 
Przepis dodaję do akcji:
 Sałatka zamiast kanapki!Sałatka zamiast kanapki!

2 komentarze:

  1. Przypomina mi rosujski winegret (dodatek ogórka kiszonego i prawie gotowe). Pychotka uwielbiam buraka, choć może nie jest najinteligentniejszy ale taki słodki :)

    OdpowiedzUsuń