Szukaj na tym blogu

sobota, 1 lutego 2014

Lekki deser jogurtowy

"Lekki i bardzo smaczny - można zajadać bezkarnie:)"

Składniki (na 4 solidne porcje):
  • ok. 700 g jogurtu bałkańskiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • miód płynny - do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 dowolne barwniki (ja użyłam żelowych barwników Wilton - violet i pink), ale można je pominąć i zostawić jogurt biały
  • kilka owoców kiwi (u mnie 8 małych)
  • 4 mini beziki
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z miodem i ekstraktem waniliowym.
Żelatynę  wymieszać z sokiem z cytryny i wstawić, w celu rozpuszczenia, na 30 sekund do mikrofalówki. Dodać do jogurtu, energicznie mieszając. 
Jogurt podzielić na 2 części i do każdej dodać wybrany barwnik - wymieszać.
Jedną połowę masy jogurtowej wlać do przechylonych kieliszków i wstawić do lodówki. Gdy pierwsza warstwa skrzepnie, wlać drugą - tym razem kieliszki powinny stać. Ponownie wstawić do lodówki.
Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować (można też rozdrobnić nożem).
Pulpę z kiwi nałożyć na masę jogurtową a wierzch ozdobić bezikiem.

Smacznego!

5 komentarzy: