"Smakowita! I basta!"
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko + bułka tarta do panierowania
- 1 brokuł (ja użyłam mrożonego)
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- sól, pieprz, płatki chili
- na beszamel: 2 łyżki masła + 2 łyki mąki + 1-1,5 szklanki zimnego mleka + sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pierś pokroić na plastry, a potem te plastry na kwadraty o boku 2-3 cm. Posolić je, obtaczać w jajku i bułce tartej i krótko obsmażać na złoty kolor (nie smażyć zbyt długo, aby nie przesuszyć mięsa; należy pamiętać, że trafi ono jeszcze do piekarnika).
Obsmażone kawałki ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
Na kurczaku ułożyć ugotowanego brokuła. Pomidory suszone pokroić w paseczki i posypać nimi brokuły. Popieprzyć, posypać płatkami chili. Całość zalać sosem beszamelowym (masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, razem przesmażyć, wlać powoli zimne mleko nieustannie mieszając małą rózgą aby nie powstały grudki, dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową) i wstawić na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, robiłam podobne, ale ze szpinakiem, muszę spróbować z brokułem teraz :-)
OdpowiedzUsuńKrótko i na temat: Pysznie i ze szpinakiem, to ja biorę tę resztę, która została.
OdpowiedzUsuń