Szukaj na tym blogu

piątek, 21 lutego 2014

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami pod beszamelem

"Smakowita! I basta!"

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko + bułka tarta do panierowania
  • 1 brokuł (ja użyłam mrożonego)
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • sól, pieprz, płatki chili
  • na beszamel: 2 łyżki masła + 2 łyki mąki + 1-1,5 szklanki zimnego mleka + sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pierś pokroić na plastry, a potem te plastry na kwadraty o boku 2-3 cm. Posolić je, obtaczać w jajku i bułce tartej i krótko obsmażać na złoty kolor (nie smażyć zbyt długo, aby nie przesuszyć mięsa; należy pamiętać, że trafi ono jeszcze do piekarnika).
Obsmażone kawałki ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
Na kurczaku ułożyć ugotowanego brokuła. Pomidory suszone pokroić w paseczki i posypać nimi brokuły. Popieprzyć, posypać płatkami chili. Całość zalać sosem beszamelowym (masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, razem przesmażyć, wlać powoli zimne mleko nieustannie mieszając małą rózgą aby nie powstały grudki, dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową) i wstawić na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, robiłam podobne, ale ze szpinakiem, muszę spróbować z brokułem teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krótko i na temat: Pysznie i ze szpinakiem, to ja biorę tę resztę, która została.

    OdpowiedzUsuń