"Lekki i bardzo smaczny - można zajadać bezkarnie:)"
Składniki (na 4 solidne porcje):
- ok. 700 g jogurtu bałkańskiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- miód płynny - do smaku
- sok z 1 cytryny
- ekstrakt waniliowy
- 2 dowolne barwniki (ja użyłam żelowych barwników Wilton - violet i pink), ale można je pominąć i zostawić jogurt biały
- kilka owoców kiwi (u mnie 8 małych)
- 4 mini beziki
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z miodem i ekstraktem waniliowym.
Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny i wstawić, w celu rozpuszczenia, na 30 sekund do mikrofalówki. Dodać do jogurtu, energicznie mieszając.
Jogurt podzielić na 2 części i do każdej dodać wybrany barwnik - wymieszać.
Jedną połowę masy jogurtowej wlać do przechylonych kieliszków i wstawić do lodówki. Gdy pierwsza warstwa skrzepnie, wlać drugą - tym razem kieliszki powinny stać. Ponownie wstawić do lodówki.
Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować (można też rozdrobnić nożem).
Pulpę z kiwi nałożyć na masę jogurtową a wierzch ozdobić bezikiem.
Smacznego!
Pyszne desery ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny, smakował wspaniale. Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki deser :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;-)
OdpowiedzUsuń