Szukaj na tym blogu

piątek, 21 lutego 2014

Rolada czekoladowa z bananem i jagodami (dla Janka)

"Aż wstyd się przyznać - to moja pierwsza rolada na słodko! Pierwsza, a  w dodatku pyszna:) Przepis na biszkopt wypatrzyłam u Joanny, ale reszta jest mojego pomysłu.
Janek! Wiem, że tu zaglądasz! Wpadnijcie wieczorem z Marią:) Dodam jeszcze sos truskawkowy:):):)"

Składniki do biszkoptu (na blachę o wymiarach 30cm x 40 cm):
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 białka + 3 żółtka jaj
  • 70g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • ok.  ½ słoika dżemu jagodowego
  • 2 banany
  • borówki do dekoracji (opcjonalnie)
  • lody do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka - po jednym. Do uzyskanej masy dodać wymieszane i przesiane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (nie miksować).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować przygotowane ciasto.
Piec ok 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przełożyć biszkopt na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i jeszcze ciepły biszkopt zwinąć, razem ze ściereczką, w roladę - pozostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu ostrożnie rozwinąć biszkopt, posmarować go podgrzanym dżemem jagodowym (cieniutko). Śmietankę ubić na sztywno (bez cukru) i posmarować nią warstwę dżemu (również cienko). Wzdłuż większej krawędzi biszkoptu ułożyć obrane :) banany. Zwinąć roladę. Zawinąć ją w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać np. z lodami i owocami.

7 komentarzy:

  1. Ja na miejscu Janka już bym tam była;-) Roladka ładnie wygląda, pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janka ani widu, ani słychu. Przyjeżdżaj!!! Będzie jeszcze dorsz na szpinaku:)

      Usuń
  2. Wspaniała roalda, wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wstydź się, bo ja do tej pory jeszcze nie zrobiłam ani jednej rolady na słodko :-( ale jak patrze na Twój przepis, to może w końcu się zmobilizuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze słodkiej rolady w swoim życiu nie robiłam, czas to naprawić :)
    Dzięki za podsunięcie przepisu.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany czemuż przeczytałam to dopiero teraz. Po roladzie pewnie już zostało wspomnienie. Gdybym wiedziała wcześniej nie odpędziłabyś mnie od swoich drzwi. Ekspresem bym doleciała i wypchnęła z kolejki Janka.

    OdpowiedzUsuń