"Jaka szkoda, że miałam tylko jednego bakłażana. Wyszło mi tylko siedem roladek :( Akurat tyle, żeby rozdrażnić 3 głodne osoby :) Przepis jest mojego autorstwa i nieskromnie powiem, że jest świetny!"
Składniki:
- 1 bakłażan
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- 100 g żółtego sera
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 papryka konserwowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1-1i 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż, na plastry o grubości 3 mm. Każdy plaster posolić i odstawić na 20 minut do "spocenia". Następnie wytrzeć je papierowym ręcznikiem.
Plastry smarować olejem (ja użyłam tego, w którym były suszone pomidory) i kłaść na rozgrzanej patelni grillowej. Opiec również te kawałki bakłażana, z których nie dało się zrobić plastrów. Zgrillowane z dwóch stron osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować beszamel: w rondelku stopić masło, dodać mąkę i mieszać energicznie, pamiętając, aby ogień był niewielki. Gdy mieszanina się połączy, wlewać mleko, nie przerywając mieszania. Ja używam w tym celu niewielkiej rózgi i nigdy nie robią mi się grudki. Gdy sos zgęstnieje i stanie się gładki, zdjąć rondelek z ognia, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową i jeszcze chwilę pomieszać.
Zwijać roladki: na jednym końcu bakłażanowego plastra kłaść kawałek sera pleśniowego, pół suszonego pomidora i paseczki marynowanej papryki. Zwinąć roladkę. To samo zrobić z pozostałymi plastrami.
Niewykorzystane resztki bakłażana (te opieczone) pokroić w kostkę razem z 1-2 suszonymi pomidorkami. Tą mieszaniną wyłożyć spód naczynia do zapiekania (nie musi szczelnie zakrywać dna).
Na tym podkładzie ułożyć roladki, zalać je sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podawać z sałatą.
Przepis dodaję do akcji:
Ciekawy pomysł na roladki z bakłażana. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością jest DOSKONAŁY!
OdpowiedzUsuńJa robiłam ostatnio bakłażana, ale faszerowanego, Twój przepis jak najbardziej mi odpowiada, już go drukuję do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuń