Szukaj na tym blogu

wtorek, 3 stycznia 2017

Ciasto "Japonka"


"Japonka, bo przygotowane na bazie makowca japońskiego, czyli takiego z dodatkiem tartych jabłek. Piekłam go lata temu w wersji solo, a teraz wzbogaciłam go o warstwę serowej pianki i galaretki z miksowaną brzoskwinią. Nieprzesłodzone i orzeźwiające ciasto. Pierwowzór znajdziecie u Magdy, chociaż moja wersja jednak się różni:)"

Składniki spodu, czyli makowca japońskiego (blacha o wymiarach 28 cm x 24 cm) :
  • 200 g zmielonego maku (można też użyć niemielonego, ale trzeba go po sparzeniu zmielić)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 500 g jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g miękkiego masła (margaryny)
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Składniki serowej pianki:
  • 500g śmietankowego serka twarogowego (dałam serek Delfiko kupiony w Netto)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe (mogą być pomarańczowe lub brzoskwiniowe) + 2 szklanki wody
Składniki galaretki z brzoskwiniami:
  • puszka brzoskwiń (same owoce)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (cytrynowe lu pomarańczowe)
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
Przygotowanie:
Spód:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli mają dużo soku, to go odcisnąć.
Mak zalać niewielką ilością wrzącej wody a po wystudzeniu odcedzić przez BARDZO gęste sito.
Masło utrzeć dodając stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. 
Dodać mak, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy i zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną masę i wymieszać z ciastem. 
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę wypełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego o 180 stopni Celsjusza. 
Piec przez ok. 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Wystudzić.

Przygotować serową piankę: 
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić.
Serek zmiksować ze śmietanką, wlać wystudzoną galaretkę dalej miksując (miksować kilka minut). 
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch wystudzonego makowca japońskiego. 
Wstawić do lodówki.
Zająć się przygotowaniem brzoskwiniowej galaretki:
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić.
Brzoskwinie wyjąć z syropu i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczone i przestudzone galaretki. 
Otrzymaną masę wylać na serową piankę i wstawić na kilka godzin do lodówki.

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A więc dopiszę, że to Twoja Japonka:):):) Pozdrawiam

      Usuń
  2. bardzo fajnie wzbogaciłaś makowca japońskiego, którego zresztą uwielbiam:) ciekawa jestem tego połączenia:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowało, zwłaszcza, że górne warstwy są kwaskowate.

      Usuń
  3. Genialnie się prezentuje, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku pierwszy raz jadłam ową japonkę, choć bardzo żałuję iż nie wyszła spod Twoich rąk to jednak muszę przyznać była fajna. W Twojej wersji SUPER CIACHO :) Kolejna potrawa godna dyplomu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a moge dac serek mascarpone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc trudno mi się wypowiedzieć.

      Usuń
  6. Moim zdaniem będzie zbyt tłuste

    OdpowiedzUsuń