"BARDZO dobry sernik. Wilgotny, trochę mazisty, z chrupiącą kokosową bezą. Lekko zmodyfikowałam przepis, zmniejszając ilość cukru i dodając sok z cytryny, który fajnie podkręcił smak sernika."
Składniki spodu:
- 2 szklanki mąki
- 125 g zimnego masła lub margaryny
- 1/3 - 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki zimnego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
- 1 kg sera mielonego (np. z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru (kto lubi bardziej słodko niech da 1 szklankę)
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- można dorzucić rodzynki lub żurawinę
Składniki bezy kokosowej:
- 6 białek
- 100 g wiórków kokosowych
- 5 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Składniki na spód zagnieść, rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę - spód i boki.
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Na koniec wmieszać rodzynki lub żurawiną - jeśli oczywiście chcemy o ich smak wzbogacić sernik.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzać do 150oC-170oC.
Gdy piekarni będzie się rozgrzewać, przygotować kokosową bezę: białka ubić z cukrem, dodać wiórki i wymieszać.
Masę koksową rozsmarować na masie serowej i piec ok. 50 minut. Gdyby beza zbyt mocno się przypiekała, można wierzch przykryć folią aluminiową.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Jelko ależ kusisz!
OdpowiedzUsuńNajgorzej,że sama tym pokusom ulegam. Trudno się powstrzymać:)
Usuń