Szukaj na tym blogu

czwartek, 12 stycznia 2017

Pęczak z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

"Wielką fanką suszonych pomidorów nie jestem, ale w tej potrawie sprawdziły się idealnie. A dodatek ciecierzycy to był strzał w dziesiątkę. Świetne na ciepło, ale też na zimno - idealne do lunchboxu. W towarzystwie sałaty - pełnowartościowy obiad. Polecam."

Składniki:
  • kasza pęczak
  • ciecierzyca (użyła z puszki, ale można samemu ugotować)
  • suszone pomidory w oleju
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek piersi z kurczaka (można pominąć - będzie wegańskie)
  • olej rzepakowy, kokosowy lub olej z suszonych pomidorów
  • niewielka ilość koncentratu pomidorowego
  • odrobina wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru
Przygotowanie:
Pęczak ugotować na sypko. 
Ciecierzycę odcedzić i przepłukać wodą na sicie.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać suszone pomidory, również pokrojone w kostkę oraz odcedzoną ciecierzycę.
Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, pod przykryciem.
Jeżeli chcemy dodać  pierś z kurczaka, należy ją pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką i usmażyć na oleju (krótko).
Gdy woda, która podlaliśmy cebulę, pomidory i ciecierzycę odparuje, dodać koncentrat pomidorowy, usmażoną pierś oraz pęczak.
Zamieszać i chwilę przesmażyć.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru, dla przełamania kwasowości. Gotowe.

2 komentarze:

  1. Do lunchboxu - no to się bardzo przyda. Ja nic przeciw pomidorom suszonym nie mam, mogę nawet śmiało powiedzieć, że jestem fanką :)

    OdpowiedzUsuń