"Wielką fanką suszonych pomidorów nie jestem, ale w tej potrawie sprawdziły się idealnie. A dodatek ciecierzycy to był strzał w dziesiątkę. Świetne na ciepło, ale też na zimno - idealne do lunchboxu. W towarzystwie sałaty - pełnowartościowy obiad. Polecam."
Składniki:
- kasza pęczak
- ciecierzyca (użyła z puszki, ale można samemu ugotować)
- suszone pomidory w oleju
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- kawałek piersi z kurczaka (można pominąć - będzie wegańskie)
- olej rzepakowy, kokosowy lub olej z suszonych pomidorów
- niewielka ilość koncentratu pomidorowego
- odrobina wody
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru
Przygotowanie:
Pęczak ugotować na sypko.
Ciecierzycę odcedzić i przepłukać wodą na sicie.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać suszone pomidory, również pokrojone w kostkę oraz odcedzoną ciecierzycę.
Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, pod przykryciem.
Jeżeli chcemy dodać pierś z kurczaka, należy ją pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką i usmażyć na oleju (krótko).
Gdy woda, która podlaliśmy cebulę, pomidory i ciecierzycę odparuje, dodać koncentrat pomidorowy, usmażoną pierś oraz pęczak.
Zamieszać i chwilę przesmażyć.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru, dla przełamania kwasowości. Gotowe.
Do lunchboxu - no to się bardzo przyda. Ja nic przeciw pomidorom suszonym nie mam, mogę nawet śmiało powiedzieć, że jestem fanką :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem fanką pęczaku:)
Usuń