"Izaura, czyli mikst sernika z murzynkiem. Przepis dostałam od uczennicy (dziękuję Haniu 😙). Bardzo nam posmakował, mimo, że masa serowa jest dosyć zbita - to skutek dodania 2 opakowań budyniu. Jeżeli ktoś woli sernik bardziej puszysty, niech zredukuje ilość budyniu. Dodam, że zmniejszyłam ilość cukru i całość nie jest zbyt słodka - taka w sam raz, przynajmniej dla nas:)"
Składniki (blacha 35 cm x 38 cm):
Murzynek:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
-
5 łyżek wody
Sernik:
- 1 kg twarogu na sernik (z wiaderka lub samodzielnie zmielonego)
- 2 budynie waniliowe (można dać mniej!)
- 1/2 szklani cukru
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 jajka
Przygotowanie:
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku a potem nie przerywając ucierania, dodać twaróg i budyń.
Murzynek:
Margarynę, cukier i kakao oraz 5 łyżek wody włożyć do garnka i gotować 5 min.
Odlać 1/2 szklanki (na polewę).
Resztę wystudzić i wymieszać z żółtkami.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia.
Na końcu całość wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
Ciasto wylać na dużą
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na to wylać, a właściwie rozłożyć łyżką, masę serową.
Piec ok. 60 min.w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu polać odłożoną wcześniej polewą.
Porywam ten kawałek ze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo:)
UsuńSuper ciacho, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńojj dawno takiego nie jadłam, muszę go w końcu upiec:-)
OdpowiedzUsuń