Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 stycznia 2017

Sernik Izaura

"Izaura, czyli mikst sernika z murzynkiem. Przepis dostałam od uczennicy (dziękuję Haniu 😙). Bardzo nam posmakował, mimo, że masa serowa jest dosyć zbita - to skutek dodania 2 opakowań budyniu. Jeżeli ktoś woli sernik bardziej puszysty, niech zredukuje ilość budyniu. Dodam, że zmniejszyłam ilość cukru i całość nie jest zbyt słodka - taka w sam raz, przynajmniej dla nas:)"

Składniki (blacha 35 cm x 38 cm):

Murzynek:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 5 łyżek wody
Sernik:
  • 1 kg twarogu na sernik (z wiaderka lub samodzielnie zmielonego)
  • 2 budynie waniliowe (można dać mniej!)
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku a potem nie przerywając ucierania, dodać  twaróg i budyń.
Murzynek:
Margarynę, cukier i kakao oraz 5 łyżek wody włożyć do garnka i gotować 5 min.
Odlać 1/2 szklanki (na polewę).
Resztę wystudzić i wymieszać z  żółtkami. 
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia.
Na końcu całość wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek. 
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na to wylać, a właściwie rozłożyć łyżką, masę serową.
Piec ok. 60 min.w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu polać odłożoną wcześniej polewą.

5 komentarzy: