"Ta zupa to pełna improwizacja. Zrobiłam przegląd lodówki oraz zamrażarki i wyszła przepyszna zupka:)"
Składniki:
- 1 mała cukinia
- por (tylko białe części)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść kurek (użyłam gotowanych, mrożonych)
- 150 g pieczarek
- 2 ziemniaki
- listek laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, szczypta cukru
- koperek
- 2 garści kaszy pęczak (ugotowanej na sypko lub niegotowanej)
- kilka łyżek śmietanki
- masło i olej do smażenia
- ok. 2,5 l wody
Przygotowanie:
Wodę zagotować.
Oczyszczony por pokroić w paski, a pół cukinii w kostkę - cukinii nie obierać.
Warzywa przesmażyć na mieszance masła i oleju, w połowie smażenia dodając drobno pokrojony czosnek.
Włożyć do wody a następnie zmiksować.
Pozostałe pół cukinii pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę i przesmażyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażyć (ok. 5 minut). Włożyć do zupy.
Pieczarki pokroić w plasterki (lub nieco drobniej) usmażyć na maśle (do odparowanie płynu, a nawet chwilę dłużej, do lekkiego zrumienienia).
Pieczarki i mrożone kurki dołożyć do zupy.
Dodać pęczak - ja dałam już ugotowany, ale można wrzucić niegotowany na początku do wrzątku i ugotuje się w zupie.
Dorzucić listek i ziele, posolić, popieprzyć, dodać szczyptę cukru.
Gotować 15-20 minut na malutkim ogniu.
Na koniec dolać kilka łyżek śmietanki oraz pokrojony koperek.
Wow. Ale pyszna resztkowa zupa. Niedługo u nas kolejne resztkowe pomysły :)
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie, zwłaszcza na zupy, bo ostatnio dostaliśmy "fioła" na ich punkcie:)
UsuńNiedługo kolejna odsłona zupy z recyclingiem w tle.
UsuńUwielbiam zupy :) ostanio dla poprawy smaku zaczęłam je gotować na filtrowanej wodzie - mam filtr redox fitaqua, który daje wodę smaczną i zdrową - zdrową bo wzmacnia organizm na poziomie komórkowym, chroni przed poważnymi chorobami, dla osób z grupy ryzyka to ważny środek profilaktyki.
OdpowiedzUsuń