Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 lutego 2016

Puree z batatów i "schabowy" z boczniaka

"Szybki i bardzo smaczny obiad - puree z batatów, "schabowy" z boczniaka i buraczki po ukraińsku."

Składniki puree (dla 3-4 osób): 
  • 3 bataty
  • 1 łyżka masła  (można w zamian lub dodatkowo dać słodką śmietankę 2-3 łyżki)
  • sól, pieprz, chilli w płatkach
Przygotowanie:
Bataty  obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu utłuc puree z dodatkiem masła/śmietanki, posolić, popieprzyć i posypać płatkami chilli.

"Schabowe" z boczniaka:
Jajko roztrzepać z dodatkiem soli.
Boczniaki panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. 
Buraczki po ukraińsku: u mnie 

sobota, 27 lutego 2016

Nieortodoksyjne sushi

"Dziś zrobiłam córce niespodziankę - jej ukochane sushi. Zwykle musi mi długo kręcić dziurę w brzuchu, ale dzisiaj ją zaskoczyłam. Zresztą, w pełni na taką niespodziankę zasłużyła:)
Sushi zrobiłam z tego, co było w lodówce, więc sushi-ortodoksów z pewnością nie zachwyci. Nam jednak smakowało. Najbardziej rolki z "japońskim" omletem."
To, co było w lodówce: wędzony łosoś, awokado, ogórek, papryka, roszponka, jajka a nawet ... rzodkiewka:)

Sposób smażenia omletu znalazłam TU, ale skład zmodyfikowałam po swojemu - zamiast bulionu dashi, dodałam do jajek ... sos kabayaki:) Dziwne? Z pewnością! Ale pyszne!
Mniam!

sobota, 20 lutego 2016

Rogaliki maślane

"Pulchniutkie, lekkie, maślane. Pyszne! Zrobiłam z nutellą, domową galaretką z czarnej porzeczki oraz bez żadnych dodatków. W każdej wersji rewelacyjne. Przepis znalazłam podążając Śladami Słodkiej Babeczki :)"

Składniki (na 32 rogaliki):
  • 1 kg maki pszennej 
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru + 2 dodatkowe łyżki do rozczynu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1 opakowanie cukru wanilinowego (ja pominęłam)
  • dodatkowo:  dowolne nadzienie (nutella, marmolada, tarte jabłka, etc.), jajko do smarowania, ew. cukier do posypania
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, do którego pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyąki cukru i wlać 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Lekko zamieszać, podbierając nieco mąki z boków (w ten sposób nie brudzimy dodatkowego naczynia do rozczynu). Misę przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 minut, aż rozczyn podrośnie.

W czasie gdy rozczyn pracuje, podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz dodać cukier.
Mleko z dodatkami wlać do misy z mąką i rozczynem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (za mnie pracę "odwalił" robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego:).
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Moje ciasto pięknie wyrosło po 90 minutach.
Teraz ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26-28 cm. Za pomocą radełka lub ostrego noża podzielić każdy placek na 8 trójkątów. Na trójkątach układać nadzienie i zwijać rogaliki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i ew. posypać cukrem.
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni (z termoobiegiem - ostatnio tylko tak piekę, bo inne funkcje piekarnika "zastrajkowały"). Piec ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!

niedziela, 14 lutego 2016

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

"Banalnie prosty w wykonaniu, smaczny, niezwykle kremowy, a do tego zdrowy.  Znany pod nazwą Labneh. Można dowolnie komponować smaki przez różne dodatki. Ja dosmaczyłam czosnkiem, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem. Rewelacja! Można też nie dodawać nic, tylko odcedzić serwatkę od jogurtu i zrobić sernik. Pomysł od Broni."

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego  szczypiorku 
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Sitko wyłożyć prostokątem gazy, przełożyć jogurt z dodatkami, zebrać brzegi gazy formując sakiewkę (dobrze jest użyć gumki recepturki). Sakiewkę powiesić (nad zlewem, nad miską) na kilkanaście godzin. Im dłużej będzie odciekać, tym bardziej zwarty będzie. Mój odciekał 24 godziny. Wyszedł idealny.

sobota, 13 lutego 2016

Domowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

"Nie piekę chleba zbyt często, bo za bardzo go lubię:). Ale koleżanki z pracy pieką ten chleb na okrągło, więc i ja postanowiłam spróbować. Wyszedł przepyszny: skórka chrupiąca, miąższ pulchny. I bogaty w zdrowe ziarenka! Za przepis i "startowy" zakwas dziękuję koleżance Gosi:)"

Przygotowanie (składniki na 3 podłużne bochenki):

Na noc:
Wymieszać: 1/3 szklanki zakwasu (ja dostałam od koleżanki, ale można też zrobić samemu) + 1 szklankę wody (letniej) + 1 szklankę mąki żytniej

Rano dodać:

  • 1 szklankę mąki żytniej
  • 1 kg mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 4 łyżki nasion chia (można pomiąć)
  • 3 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/6 kostki drożdży + 1/2 szklanki wody 
Drożdże rozmieszać w 1/2 szklani wody. 
Wszystkie składniki wymieszać w dużej (!) misce i zostawić na 2 godziny.
Odłożyć trochę do słoiczka (na następny raz) a resztę ciasta wyłożyć do 3 podłużnych blaszek posmarowanych olejem.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. 
Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wstawić blaszki i zmienić temperaturę na 200 stopni. Piec 1 godzinę.

czwartek, 11 lutego 2016

Razowe muffinki czekoladowe

"Te muffinki można jeść niemal bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki białej - razowa, zamiast cukru - ksylitol (o 40% mniej kaloryczny w stosunku do cukru i o niskim indeksie glikemicznym!). Do tego otręby i gorzka czekolada. Miłośnikom słodkich wypieków mogą się wydawać za mało słodkie, więc mogą dać więcej ksylitolu. Muffinki są wilgotne i bardzo puszyste. Przepis od Dorotus (chociaż autorka słodziła cukrem muscovado)."

Składniki (u mnie 20 sztuk):
  • 220 g mąki razowej
  • 60 g otrąb (żytnich lub owsianych)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 250 ml kefiru (może być maślanka lub zsiadłe mleko, ostatecznie kwaśna śmietana, lecz nie jogurt) - ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu - kto lubi słodko, niech da szklankę
  • 100 g drobinek czekoladowych (u mnie gorzkie) - ja kupiłam w Lidlu
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę, sól, otręby i drobinki czekoladowe (chocolate chips).
W drugiej misce wymieszać kefir, jajka, olej i ksylitol. Mieszaninę wlać do suchych składników i wymieszać. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale tonie szkodzi.
Masę przekładać do foremek silikonowych i piec ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. 
Po upieczeniu, wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji:
 

sobota, 6 lutego 2016

Confit z kaczki - pieczone wolno w niskiej temperaturze

 
"Cudowny aromat rozchodził się po kuchni i wszyscy domownicy co chwilę pytali: "Długo jeszcze?". Długo, oj długo, bo prawie 4 godziny. Ale cierpliwość została nagrodzona. Kaczuszka rozpływała się wprost w ustach, zarówno udka, jak i piersi. Confit z kaczki robiłam wcześniej, w wersji tradycyjnej, czyli gotowałam długo w kaczym/gęsim tłuszczu. Ale uważam, że confit przygotowane metodą powolnego pieczenia, w niskiej temperaturze jest najlepsze! Obie metody podpatrzyłam na Kwestii Smaku. POLECAM!"

Składniki:

  • piersi i/lub udka z kaczki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka ząbków czosnku
  • suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Kawałki kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożykiem podziurkować skórkę na mięsie. Posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem i plasterkami czosnku. Włożyć do woreczka strunowego i umieścić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia ułożyć kawałki kaczki w naczyniu żaroodpornym, skórą do dołu. Ważne jest, by naczynie było dopasowane do ilości mięsa i nie powinno być zbyt duże. Mięso będzie się powoli dusiło w tłuszczu, który będzie się wytapiał. 
Przed pieczeniem....
Naczynie przykryć (pokrywą lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 2 godziny.
Po tym czasie mięso odwrócić skórą do góry i piec kolejne 2 godziny (w moim piekarniku wystarczyło 1,5 godziny).
... po pierwszych  2 godzinach w piekarniku... 
Podałam z ziemniakami puree i buraczkami po ukraińsku. Hmmmm............, rozpusta:):):)

... produkt finalny :)

środa, 3 lutego 2016

Aromatyczna zupa z ciecierzycą, kuleczkami mięsnymi i szpeclami

"Bazą był przepis na moją wcześniejszą zupę z łososiem. Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji: łososia zastąpiłam kuleczkami mięsnymi i dodałam kluseczki zwane szpeclami. Pysznie wyszło:)"

Składniki na 4-5 porcji:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kilka kropli tabasco
Przygotowanie zupy:
Paprykę pokrojoną w krótkie paseczki podsmażyć na oleju. Po chwili dodać  cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć a potem dusić pod przykryciem (w razie konieczności można podlać niewielką ilością wody). 
W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sól i pieprz.
Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażone kuleczki mięsne, nad garnkiem przetrzeć ciasto (patrz poniżej) i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu. 
Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką. 
Ja zaserwowałam z focaccią, jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.

Składniki na kulki mięsne: 
  • 300 g mięsa mielonego
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie kulek mięsnych:
Do mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, białko, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Masa nie powinna być zbyt luźna. Lepiej jak kuleczki są zwarte. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować małe kuleczki i obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na szpecle:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • odrobina soli
  • 30 ml mleka
Przygotowanie klusek:
Jajko ze szczyptą soli roztrzepać za pomocą małej rózgi, dodać mąkę, mleko i całość dokładnie wymieszać, unosząc rózgę do góry, aby masę dobrze napowietrzyć. 
Za pomocą takiego oto zmyślnego urządzenia przetrzeć ciasto wprost do garnka z zupą.

poniedziałek, 1 lutego 2016

Budyń z kaszy jaglanej z bananami, na mleku kokosowym

"Pyszny i zdrowy deser, który można z powodzeniem zjeść także jako śniadanie. Bezglutenowy, posłodzony ksylitolem, zamiast mleka krowiego - mleko kokosowe. Może być więc niezłą propozycją dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Inspiracja TU."

Składniki (na 4 pucharki):

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (tu opisałam jak ją ugotować)
  • 1 puszka mleka kokosowego (można mleko kokosowe zastąpić sojowym a nawet krowim)
  • 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • ksylitol (cukier brzozowy) do słodzenia 
  • ulubione dodatki: np. żurawina, orzechy, dowolne owoce
Przygotowanie:
Do ugotowanej na sypko kaszy jaglanej wlać mleko kokosowe i dosłodzić do smaku ksylitolem.
Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykrywką przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Gdy masa zgęstnieje, dodać banany (rozdrobnione i zalane sokiem z cytryny). 
Wymieszać, rozłożyć do pucharków i podawać od razu, z ulubionymi dodatkami (u mnie orzechy nerkowca i namoczona przez kilka minut w gorącej wodzie żurawina). 
Przepis dodaję do akcji:

 

Czekoladowe muffinki z jabłkami i żurawinami

"Proste, szybkie, smaczne:):):) Czego chcieć więcej?"

Składniki (na ok. 16 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru, można zamienić na ksylitol - będzie zdrowiej (kto lubi słodko, może dodać więcej, ale mi właśnie takie smakują)
  • 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubata łyżki gorzkiego kakao
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • garść (spora) suszonej żurawiny
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. 
W jednej wymieszać mokre składniki.
W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę i kakao przesiać), dodać żurawinę i pokrojone jabłka. Wymieszać, by jabłka i żurawina pokryły się mąką.  
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko (!), tylko do połączenia składników (nie miksować).
Foremki do muffinek (u mnie - silikonowe, wg mnie najlepsze) lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. 
Ostudzić na kratce.  

Rolada schabowa z mieloną wieprzowiną i pieczarkami

"Kolejna rolada schabowa. Niedawno robiłam ją z mielonym mięsem drobiowym. Tym razem z mieloną wieprzowiną i pieczarkami. Bardzo smaczna, soczysta i świetnie się kroi. Rewelacyjna propozycja  na zdrową wędlinę na kanapki. Polecam!"

Składniki:

  • 1,2 kg wąskiego schabu
  • 1/2 kg chudego boczku surowego (bez skóry)
  • 1/4 kg pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • kilka łyżek zimnej wody
Przygotowanie:

Umyte pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Schab rozciąć na prostokątny płat. Rozbić mięso tłuczkiem. 
Boczek zmielić. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chilli (nie żałować przypraw:). Całość dobrze wyrobić, dolewając kilka łyżek wody. 
Rozbity płat schabowy posolić (wystarczy z jednej strony) i rozłożyć na nim warstwę mielonego mięsa. Na warstwie mięsa rozłożyć usmażone pieczarki. 
Zwinąć ścisło roladę, pilnując by farsz nie wychodził bokami. Roladę obwiązać dosyć mocno sznurkiem. Posolić po wierzchu, popieprzyć.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 
Zawinąć ścisło w folię uzyskaną z rozcięcia kawałka rękawa do pieczenia, a następnie zawinąć jeszcze w folię aluminiową, formując "cukierka".
Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać nieco gorącą wodą (by podczas pieczenia nie przypalały się wyciekające soki) i wstawić do piekarnika  - 180 stopni, 1 godzina.
Po ostudzeniu wstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Przed krojeniem nie zapomnieć o usunięciu sznurka.
Smacznego!