Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 1 lutego 2016

Czekoladowe muffinki z jabłkami i żurawinami

"Proste, szybkie, smaczne:):):) Czego chcieć więcej?"

Składniki (na ok. 16 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru, można zamienić na ksylitol - będzie zdrowiej (kto lubi słodko, może dodać więcej, ale mi właśnie takie smakują)
  • 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubata łyżki gorzkiego kakao
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • garść (spora) suszonej żurawiny
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. 
W jednej wymieszać mokre składniki.
W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę i kakao przesiać), dodać żurawinę i pokrojone jabłka. Wymieszać, by jabłka i żurawina pokryły się mąką.  
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko (!), tylko do połączenia składników (nie miksować).
Foremki do muffinek (u mnie - silikonowe, wg mnie najlepsze) lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. 
Ostudzić na kratce.  

5 komentarzy:

  1. Babeczki wyszły przepyszne dodałam jeszcze czekolady. Brakowało mi tego właśnie sposobu z osobnym mieszaniem mokrych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jeszcze inne muffinki z mojego bloga:)

      Usuń
  2. Kocham ten przepis
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń