Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 listopada 2014

Malinowiec

"Był porzeczkowiec, a teraz przyszła kolej na jego wariację -  malinowiec. I wyszło jeszcze pyszniej. Czekoladowy biszkopt z tego przepisu jest świetny. Jest tak dobry, że można zrezygnować z jego nasączania.  Do tego domowy dżem malinowy, całe maliny i serowa masa o konsystencji pianki. Całość nasączona cytrynowym ponczem.  Idealne połączenie smaków słodkiego i kwaśnego - niebo w gębie!"

Składniki (na formę o wymiarach 25x35 cm):


Na masę kakaową:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na piankę serową:
  • 500g śmietankowego serka twarogowego (dałam serek Delfiko kupiony w Netto)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 1,5 słoiczka dżemu malinowego 
  • maliny świeże lub tak jak u mnie mrożone
  • pół tabliczki startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie płatki czekoladowe z gorzkiej czekolady)
Do nasączenia (opcjonalnie):
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:
Masa kakaowa: wszystkie składniki masy kakaowej umieścić w rondelku, podgrzewać, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zagotować, zdjąć z palnika i odstawi do wystudzenia.
Biszkopt: mąkę przesiać z proszkiem i sodą. 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce cukru, ubijając po każdym dodaniu. 
Następnie dodać żółtka i zmiksować na puszystą masę. 
Do ubitej masy wlać wystudzoną masę kakaową, lekko wymieszać łyżką - tylko do połączenia. 
Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. 
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). (Ja pod koniec pieczenia nakryłam folią aluminiową.) Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Pianka serowa: galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić; 
serek śmietankowy zmiksować ze śmietanką, wlać wystudzoną galaretkę dalej miksując; odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (ja taką już tężejącą masę jeszcze dwukrotnie lekko miksuję, aby ją napowietrzyć).
Składanie ciasta:
Pierwszy blat kakaowy nasączyć sokiem cytrynowym wymieszanym z likierem i cukrem pudrem,  posmarować połową dżemu, ułożyć świeże bądź mrożone maliny. Na warstwę malinową wyłożyć piankę serową, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. 
Ponownie blat nasączyć, posmarować dżemem i wyłożyć piankę śmietankową. Wyrównać i posypać startą czekoladą lub czekoladowymi płatkami. 
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przepis dodaję do akcji:
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

6 komentarzy: